Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki 12–15-vuotiaat voivat saada koronarokotuksen ensi viikosta alkaen – Luvassa useita walk-in -rokotustapahtumia Kouvolassa Hansan rokotuspisteessä

Kymsoten rokotuskoordinaatioryhmä on valmistellut nuorten rokottamista läpi kesän. Rokotukset käynnistetään ensi viikolla walk-in -tapahtumien muodossa. Walk in -rokotukseen voi saapua ilman ajanvarausta.

Keskiviikkona 11.8. ja torstaina 12.8. kaikki 12 vuotta täyttäneet kymenlaaksolaiset koululaiset ja opiskelijat sekä koulujen henkilökuntaan kuuluvat voivat hakea 1. koronarokotteensa tai aikaistaa 2. annosta. Lauantaina 14.8. 1. rokotukseen tai 2. annoksen aikaistamiseen ovat taas tervetulleita kaikki kymenlaaksolaiset. Kaikkina kolmena päivänä annettava rokotevalmiste on Moderna, myös niille, joiden 1. annos on annettu Pfizerin valmisteella.

Walk-in -päivät järjestetään Kouvolassa Hansan pisteellä. Keskiviikkona 11.8. ja torstaina 12.8. ilman ajanvarausta voi saapua kello 17.15–21, lauantaina 14.8. kello 9–15. Mikäli kuntalainen saapuu aikaistamaan 2. rokotustaan, tulee 1. annoksesta olla kulunut vähintään 8 viikkoa. Aika suunnitellulle 2. annokselle perutaan rokotuksen yhteydessä.

– Toivomme, että koululaiset, oppilaat ja opettajat hyödyntävät heille kohdennettuja walk-in -rokotusiltoja. Koulujen alkamisen myötä päätimme antaa heille pienen etumatkan rokotusten suhteen. Ensi viikon lauantaina kaikki ovat tervetulleita, oli sitten kyse ykkösestä tai kakkosesta, Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri kertoo.

Ajanvarauksen kautta 2. annosta ei ole toistaiseksi mahdollista aikaistaa kuin lääketieteellisistä syistä.

12-15-vuotiaiden perusterveiden koronarokotusten aloitus voidaan käynnistää Valtioneuvoston 5.8. antaman asetusmuutoksen perusteella. Vaikka rokottaminen aloitetaan Kymenlaaksossa walk in -päivillä, päätetään kouluikäisten joukkorokotusten tarkasta toteutuksesta ensi viikon aikana.

Rokottaa ei voi ilman nuoren tai huoltajan suostumusta.

Peruskouluikäisten rokotusten aloittaminen vaatii laajaa yhteistyötä kuntien ja kaikkien Kymenlaakson peruskoulujen kanssa, joita on maakunnassa yhteensä yli 50. Kymsote on kartoittanut oppilasmääriä kouluilta, ja huoltajat sekä oppilaat saavat ensi viikon aikana tietoa rokotuksiin liittyen Wilma-järjestelmän kautta.

Koska nuoret ovat päiväsaikaan koulussa, ovat Kymsoten vaihtoehdot järjestää rokotukset ilta-aikaan rokotuspisteillä tai kouluissa. Kumpaakin toteutustapaa on suunniteltu kesän aikana.

– Pyrimme parhaaseen mahdolliseen rokotekattavuuteen myös nuorten ikäryhmien osalta. Tämän vuoksi olemme punninneet eri malleja rokotusten toteuttamiseen, Kristeri sanoo.

Koronarokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, voiko nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella päättää itse koronarokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai kykene itse päättämään rokotuksestaan, rokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Asia arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä suostumuslomakkeen ja toimittamalla sen rokotuspaikalle rokotuksen yhteydessä.

Riskiryhmiin kuuluvia 12–15-vuotiaita on rokotettu viikosta 30 alkaen. Nuorille tarjotaan Modernan Spikevax- ja Pfizerin Comirnaty -rokotteita. Molemmat ovat mRna-valmisteita. Kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat tällä hetkellä varata aikansa rokotukseen sähköisesti.

Toivomme, että koululaiset, oppilaat ja opettajat hyödyntävät heille kohdennettuja walk-in -rokotusiltoja.

Kari Kristeri