Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perinteinen harjapesu säilyttää maton värit ja muodon – Hyviä matonpesukelejä riittänyt

– Nyt on ihan paras matonpesukeli, kuumaa ja sopivan tuulista, kuvailee Lotta Akkanen Elimäen kirkonkylän matonpesupaikalla.

– Ja tämä on hyvä pesupaikka. Ei ole kovin ruuhkaista ja täällä on todella tarkkaan mietitty, mitä matonpesussa tarvitaan, lisää Kouvolasta lähtöisin oleva Jyrki Akkanen ja jatkaa:

– On hyvät altaat ja hanat ja etenkin tuolla mankelilla saa suurimmat vedet puristettua pois. Pesun jälkeen matot voi laittaa esikuivumaan puomeille.

– Asumme itse Espoossa, mutta autamme anoppia mattojen pesussa, selittää Lotta, joka kertoo kotipaikkakunnallaankin olevan hyviä matonpesupaikkoja, mutta ne ovat usein ruuhkaisia. Lisäksi taloyhtiöissä on vähän ulkokuivauspaikkoja.

Käsin pesten pariskunta haluaa kunnioittaa mattoa ja matontekijää, sillä mattoihin on käytetty paljon aikaa ja niihin voi liittyä muistoja. Lotta kutoo itsekin ja osoittaa Jyrkin työn alla olevaa mattoa.

– Juuri tämä taitaakin olla minun kutomani, anopin keittiön matto, ja anoppi, Tuovi Koivusaari, on leikannut siihen kuteet vanhoista vaatteista.

– Jossain vaiheessa käytin matot pesulassa, mutta ainakin siinä pesulassa käsittely taisi olla liian rajua, hän toteaa.

– Etenkin räsymatoista väri lähtee helposti. Käsin pestessä sitä pystyy hallitsemaan ja kuteet säilyvät parempina. Pesukoneen rummutus ja linkous voivat kutistaa mattoa.

Puomeilla riippuvat matot viedään seuraavaksi kuivumaan Koivusaaren pihaan, jossa on riittävästi kuivaustilaa.