Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri: Koronarokotusten siirtosoitot kuormittavat henkilöstöä ja viivästyttävät myös muuta toimintaamme

Kymsoten takaisinsoittoperiaatteella toimivaa puhelinajanvarausta kuormittaa tällä hetkellä enenevissä määrin koronarokotuksien aikojen muutostoiveet. Kasvavaa kuormitusta syntyy erityisesti jo annettujen 2. koronarokotusten aikojen siirtämis- ja peruutuspyynnöistä.

Sovittua 2. rokotusannoksen rokotusaikaa ei voi aikaistaa kuin lääketieteellisin perustein. Aikaa voi siirtää myöhemmäksi, jolloin ajan voi perua ja varata uudelleen. Ajanvarauksen muutokset on kuitenkin syytä tehdä ainoastaan painavista syistä. Tällä hetkellä aikoja pyritään siirtämään erityisesti lomamatkojen takia.

– Juuri nyt on joka viikolle varattuna keskimäärin 4000 aikaa 2. rokotusannokselle. Jos näistä edes joka kymmenes tahtoo muuttaa varattua aikaansa, tulee puhelimeemme 400 soittoa viikoittain. Kymmenen viikon ajanjaksolla se tarkoittaisi 4000 puhelua ajanvaraukseemme. Tämä kaikki on muusta terveydenhuollon toiminnastamme pois, hallintoylilääkäri Kari Kristeri kertoo.

– On heinäkuu ja hoitohenkilöstömme jäsenet viettävät hyvin ansaittuja vuosilomiaan. Tämän lisäksi koronatestaus- ja rokottaminen vievät runsaasti resurssejamme. Monet ovat myös tietoisia valtakunnanlaajuisesta hoitajapulasta, jota koronapandemia ainoastaan vauhditti. Toivonkin kovasti, että annettuihin 2. annoksiin saavutaan sovitusti, ja että aikoja ei enää siirrettäisi kuin pakosta. Soitot kuormittavat Kymsoten henkilöstöä ja viivästyttävät myös muuta toimintaamme.

Koronarokotteen molempien annosten ottaminen on tärkeää, sillä se antaa tehokkaimman suojan virusta vastaan. Jo 1. annoksesta on hyötyä, mutta laumasuojaa ei saavuteta ilman, että suurin osa väestöstä on kahdesti rokotettuja.

– Lyhyesti sanottuna: Varatun ajan siirtäminen muusta kuin pakottavasta syystä lykkää koko väestön paluuta normaaliin. Rokotuksen hakemisessa menee vain hetki, joten toivomme kaikkien järjestävän kesän aikataulunsa niin, että sovituista ajoista voidaan myös pitää kiinni, Kristeri toivoo.

Kymsotessa jo varatun 2. annoksen ajankohtaa on mahdollista siirtää vain puhelimitse, jotta voidaan varmistaa, että tehosteannos annetaan määritellyssä aikataulussa.

Kaikki koronarokotuksiin liittyvä asiointi, myös peruutukset, tehdään keskitetyn puhelinpalvelun p. 05 220 2000 koronarokotusten ajanvarauksen linjalla.