Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Joel Naukkarinen soutaa olympiayksiköllä Sulkavalla – Varautuu rankan suorituksen jälkeen tiputukseen

Maajoukkuesoutaja nähdään ensimmäistä kertaa mukana Sulkavan suursouduissa olympiayksiköllä lauantaina 10.7., kun Joel Naukkarinen lähtee haastamaan itseään fyysisesti raa'alla suorituksella. Tavoitteena on soutaa olympialuokan yksikölle vaativa reitti lähelle neljän tunnin haamurajaa.

Naukkarinen lähtee hakemaan henkilökohtaista seikkailua ja tekemään historiaa Sulkavan suursoutuihin. Tiedossa on fyysisesti raaka suoritus olympiayksiköllä lähes 30 asteen helteessä. Naukkarinen arvioi, että kisan aikana hikoiltava määrä on noin 8 litraa, nesteyttää voi sen sijaan vain kolme litraa. Pian lääkäriksi valmistuva Naukkarinen tietää, mitä on tekemässä.

– Minulla on reilusti kokemusta erilaisista maraton- ja ultrasuorituksista. Sulkavalla olen kilpaillut yhteensä neljä kertaa 2010–2013 juniori-ikäisenä. Niistä kaksi kirkkoveneessä ja kaksi pienveneessä.

Naukkarinen on vuosia säännöllisesti soutanut myös 40–50 kilometrin matkoja. Hänellä on nimissään muun muassa maratonin Suomen ennätys Concept2 ergometrillä, maratonin maailmanennätys RP3 ergometrillä ja ehkä vaativimpana suorituksena 100 kilometrin maailmanennätys vuodelta 2018.

– Yläkoulu- ja lukioikäisenä tein pitkiä suorituksia myös pyörällä, juosten ja hiihtäen. Neljä kertaa sauvakävelin tuolloin vuorokauden ympäri, jossa tein epävirallisen ME:n pojat 18v. sarjaan 120,3 kilometriä. Kuntopyörällä 200 kilometriä menee aika kevyesti alle viidessä tunnissa. Näillä on päässyt tutustumaan omaan fysiologiaan.

Joel Naukkarinen kertoo, että oli haastavaa sopivan juomasysteemin rakentaminen olympialuokan yksikköön.

– Tilaa on varsin olemattomasti ja letkujen vetäminen veneeseen ilman, että ne estävät soutuliikettä tai jäävät liukupenkin ja kiskojen väliin vaati sovittelua. Juominen ei saisi vaatia pysähtymistä tai käsien irrottamista airoista. Painopiste pitää olympialuokan veneessä saada myös alas, ettei hölskyvä juoma heiluta kiikkerää venettä. Näillä reunaehdoilla sain rakennettua vain 3 litraa vetävän systeemin. Juuri ennen starttia voin juoda pullosta noin seitsemän desilitraa. Jos tiukka paikka tulee, niin juon loput järvestä.

Muille hän ei systeemiä suosittele.

– Tässä on isot riskit. Ensimmäistä kertaa teen vastaavaa suoritusta näin "huonosti valmistautuen". Tunnen kuitenkin kroppani, fysiologian ja riskit ja verenkiertoelimistön puolesta kunto riittänee kompensoimaan kohtalaisen nestevajeen. Olen viimeiset viisi viikkoa asunut yli 30 asteen kuumuudessa ja vähähappisissa oloissa. Hyvällä tankkauksella ennakkoon yritän myös rakentaa reserviä.

Sulkavan suursoutujen historiassa startataan ensimmäistä kertaa olympiayksiköllä Naukkarisen toimesta lauantaina 10.7. kello 8.30. Tapahtumaa voi seurata livenä GPS-seurannan lisäksi streemin välityksellä Sulkavan suursoutujen Facebook-sivulla. Seuraa ennennäkemätöntä suoritusta, tunnelmia ja taustoja myös urheilijan sosiaalisen median kanavissa Facebookissa ja Instagramissa @rowingfinn.