Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallintoylilääkäri Kari Kristeri: Emme voi terveysnäkökulmasta suositella suurien yleisötilaisuuksien järjestämistä tai niihin osallistumista Kymenlaaksossa

Kymenlaakso siirtyi kiihtymisvaiheeseen viime perjantaina 2.7. Tämän jälkeen koronatartuntojen määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena, mutta tartuntoja on edelleen enemmän kuin ennen juhannusta. Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa.

– Koronatilanteen pelättiin jatkavan huonompaan suuntaan. Nyt näyttää siltä, että tilanne olisi tasaantumassa, hallintoylilääkäri Kari Kristeri toteaa.

– Kymenlaaksolaiset ovat ottaneet viestin huonontuneesta tilanteesta hyvin vastaan ja toimineet sen mukaisesti esimerkiksi hakeutumalla testeihin. Edelleen on tärkeää noudattaa ohjeita huolellisesti.

Näytteenotto ruuhkaantui viikonloppuna. Näytteenottoaikoja saatiin lisättyä heti alkuviikosta. Näytteenotto toimii nyt ilman ruuhkia ja kesäajan näytteenoton resursseja on tarkasteltu uudelleen.

Viimeisen kahden viikon aikana 22.6.–6.7. alueella on Kymsoten tilastojen mukaan todettu 118 uutta koronatartuntaa. Näytteitä on otettu 5 070. Tämä tarkoittaa, että positiivisten näytteiden osuus on 2,3 prosenttia.

Tartunnanjäljitys on edelleen noin 75 prosenttia. Tartunnanlähde on noin 24 prosentissa saatu samassa taloudessa asuvalta tai muusta lähipiiristä, ulkomailta noin 16 prosenttia, baarit, ravintolat ja yökerhot 14,4, yksityistilaisuuksista 13,6 ja työpaikalta 9 prosenttia.

– On tärkeä ymmärtää, että koronavirusta on Kymenlaaksossa ja tartunta on mahdollista saada erilaisista paikoista, Kristeri muistuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Kymenlaakson ilmaantuvuusluku viimeisen 14 vuorokauden aikana on 58,8 kun se edellisellä tarkastelujaksolla oli 11,6. Ilmaantuvuusluvun perusteella Kymenlaaksossa on Suomen kolmanneksi huonoin koronatilanne Päijät-Hämeen ja HUS-alueen jälkeen.

Kymsoteen tulee tällä hetkellä erittäin paljon yhteydenottoja tapahtumanjärjestäjiltä. Kymsotella ei ole resursseja tapaamisiin ja mahdollisuutta laatia suunnitelmia yhdessä yksittäisten tapahtumajärjestäjien kanssa.

Tämän hetken suositusten mukaisesti yleisötilaisuuksien ja tapahtumien osallistujamäärää ei rajoiteta. Yksityistilaisuuksien järjestäjiä koskee suositus noudattaa yleisötilaisuuksia koskevia vastaavia rajoituksia.

Osallistujien ja seurueiden on vältettävä lähikontaktia toisiinsa, kun sisätiloissa on yli 10 ja rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilöä.

Yleisötilaisuuden järjestäjän on noudatettava lain hygieniavaatimuksia, kuten asiakkaille tarjottavaa mahdollisuutta käsien puhdistamiseen. Lisäksi pintojen puhdistamisesta pitää huolta. Tapahtumanjärjestäjiä suositellaan noudattamaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeita koronavirustartuntojen estämiseksi yleisissä kokoontumisissa.

– Tämän hetken koronatilanteessa emme voi kuitenkaan terveysnäkökulmasta suositella suurien jopa tuhansien ihmisten yleisötilaisuuksien järjestämistä tai niihin osallistumista Kymenlaaksossa, Kristeri toteaa.

– Samoin kehotamme edelleen muistamaan perusohjeet ja välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Kymenlaakso on kiihtymisvaiheessa ja on tärkeä toimia niin, että tilanne saadaan rauhoittumaan.