Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko jo käynyt makumatkalla Ruokamaisemissa? – Erilaisia kohteita ja tarinoita on 70

Pohjoiseen Kymenlaaksoon ja Iittiin on koottu ruokakulttuuriin pohjautuva reitti, jonka voi tehdä tutustumalla kohteisiin paikan päällä tai virtuaalisesti netissä. Mukana on jo 70 alueen ruokatoimijaa, kylää ja maisemakohdetta.

– Tarinat ovat keskeisessä roolissa Ruokamaisemissa-makumatkalla. Ne antavat syvyyttä reitillä oleville kohteille ja vahvistavat matkailijan kokemusta vaikkapa jossakin maisemakohteessa. Tarinat liittyvät usein ruokaan ja perinteisiin, joten niistä muodostui luonteva side makumatkan eri ulottuvuuksien välille. Tarinat ovat tärkeä osa myös alueella olevien ruokatoimijoiden elämässä. Niiden avulla palvelut ja tuotteet pystyvät erottautumaan ja jäämään kuluttajien mieleen. Reitiltä löytyy loistavia tarinoita ja tarinankertojia, jotka esimerkillään osoittavat miten hyvin tarinallistaminen sopii myös nykypäivään, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten maisema-asiantuntija Katriina Koski, ProAgria Etelä-Suomi rystä.

Mukana ovat Keskilaakson alueelta muun muassa Polven Juustola, Mustilan Viini, Puukoulu ja Lähiruoan Ystävät, Elimäen kotiseutumuseo, Elimäen kirkonkylä, Anjala ja tuuvinki, Sippola, Savero – juustokylä, Koria, Paavolan Kotijuustola, Makumarja, Kymijoki – kalapaikka, Kymijoki – lohijoki, Lähiruokamessut, Syötävä puutarha, Muhniemen Lahtivaja, Kartanoiden ruokakulttuuria ja Ensimmäisestä emmentalista juustopitäjäksi.

Ruokamaisemissa -hanke on ProAgria Etelä-Suomen ja Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten hanke pohjoisessa Kymenlaaksossa. Hankkeessa on haluttu nostaa paikallista ruokaa ja sen lähtökohtia ja siihen liittyvää tietoisuutta esille yhteistyössä eri tahojen kanssa. Ruokatarinat ovat osa alueen ja maaseudun kilpailukykyä.

Mukana olevat kohteet avautuvat netissä karttapohjalle kootulla Citynomadi.fi -sivustolla, jossa matkailijan on helppo tutustua ruokaperinteeseen, historiaan ja tarinoihin. Mobiililaitteisiin Nomadi-sovellus on ladattavissa sovelluskaupoista. Makumatkan esittelyvideo löytyy YouTubesta.

– Mobiilireitin tavoitteena on tuoda paikallisille ruokatoimijoille lisää näkyvyyttä, luoda helposti päivitettävä viestintäkanava ruokatoimijoille sekä luoda lähiruoalle viestintäkanava, joka valmiiksi kulkee ihmisten mukana ja kädessä ja tarjoaa kaikille asiasta kiinnostuneille helposti lähestyttävän keinon tutustua alueen ruokatoimijoihin, niiden toimintaan ja itse alueeseen arvokkaine maisemineen. Hankkeessa on järjestetty työpajoja, joissa ruokatoimijat ovat koonneet ja työstäneet tarinoita.

Ruokamaisemissa-makumatkalla on 70 eri kohdetta, joista löytyy tietoja Citynomadi-sivustolta ja mobiililaitteiden Nomadi-sovelluksesta.

Reitistö on osa Ruokaelämyksiä ja tarinoita tutuksi -hanketta, jonka rahoittajana ovat Pohjois-Kymen Kasvu ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus.