Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aalto-viikolla Inkeroisten kohteet näkyvästi esillä: Anjalan Paperitehdas, asuinalue, Tehtaanmäen koulu ja Karhunkankaan omakotialue

Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon raottavat verhoa 150-vuotiaaseen tehdaskylään ja Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin.

Alvar Aalto -viikkoa vietetään 14.–22.8. Kouvolassa. Tapahtumaviikon teemana on Kouvola – yhtä Aaltoa. Monipuolinen ja runsas ohjelmistokimara on julkaistu.

Luvassa on kulttuurintäyteinen ohjelmisto arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen, musiikin ja tanssin parissa poikkitaiteellisessa hengessä. Viikko tarjoaa elämyksiä ja työpajoja kaiken ikäisille, makunautintoja unohtamatta. Tapahtumien lomassa voi virkistäytyä vaikkapa nauttimalla kupposen Alvar Aalto -viikon omaa teetä tai kahvia.

– Odotamme Alvar Aalto -viikosta Kouvolassa upeaa kulttuurifestivaalia, jossa näkyy paitsi Alvar Aallon tuotanto, myös monipuolisesti alueen arkkitehtuuri ja matkailukohteet, kertoo Kouvolan kaupungin yhteyspäällikkö Anne Käki.

– Toivomme, että ympäri kaupunkia levittäytyvä ohjelmisto saa liikkeelle niin kaupunkilaisia, lähiseutujen asukkaita kuin matkailijoitakin, hän jatkaa.

Alvar Aalto -viikon tavoitteena on myös kääntää katse paikkakunnan rakennettuun ympäristöön ja rikkaaseen teolliseen perintöön sekä tehdä sitä eläväksi kaupunkilaisille ja lähiseudun asukkaille.

– Alvar Aalto -viikkoa vietetään nyt viidennen kerran. Jo traditioksi muodostunut tapahtuma kiertää vuorollaan eri Alvar Aalto -kaupungeissa ja ohjelmisto kumpuaa kunkin paikkakunnan omista erityispiirteistä, joka näkyy joka vuosi erilaisena kulttuuriohjelmistona, kertoo Alvar Aalto -säätiön ohjelmapäällikkö Nina Heikkonen.

Paikkakunnan historia toimii innoittajana useille erilaisille opastetuille kierroksille ja luennoille.

Eräät tämän vuoden tapahtumista linkittyvät luonnollisestikin Inkeroisissa sijaitsevaan, Alvar Aallon (1898–1976) suunnittelemaan, vuosina 1937–1956 rakennettuun paperitehtaaseen ja siihen liittyvään asuinalueeseen, Tehtaanmäen kouluun ja Karhunkankaan omakotialueeseen.

Paikkakunnan historia toimii innoittajana useille erilaisille opastetuille kierroksille ja luennoille. Kävely- ja pyöräilykierrokset Ankkapurhasta Alvar Aaltoon raottavat verhoa 150-vuotiaaseen tehdaskylään ja Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin. Alvarismin Aalloilla luento- ja kävelykierros kutsuu arkkitehti Heikki Longan ja professori Kirsti Longan seurassa kuulemaan Aallon arkkitehtitoimiston arjesta ja suunnittelutyön taustalla vaikuttaneista teemoista. Arkkitehti Tapani Mustosen luennolla tutustutaan puolestaan Alvar Aallon rakennusten peruskorjauksiin.

Erilaiset taidenäyttelyt hurmaavat Ankkapurhan kulttuuripuistossa ja Kuusankosken taideruukissa. Kuusankoskitalolla nähdään Alvar Aallon reliefejä ja puutaivutuksia keräilijä Pertti Männistön kokoelmasta ja muotoilun opiskelijoiden töihin voi tutustua Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksella. Tehdes – arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen seminaarissa tarkastellaan maailmankuulun arkkitehdin suunnittelemaa koulurakennusta ja pohditaan uusia ulottuvuuksia alkuperäisestä käytöstään poistuvalle, ainutlaatuiselle Tehtaanmäen koululle.

Alvar Aalto -viikon kansainvälistä antia edustaa muotoilija Emery Nortonin The table with three legs – lecture performance, joka herättelee tutustumaan muotoilijan työn leikilliseen puoleen. Tanssia Aallon jäljillä -esitys taas tulkitsee Aallon arkkitehtuuria liikkeen keinoin.

Eräs viikon kohokohtia on Virpi Suutarin ohjaaman, suositun Aalto -elokuvan näytös, jonka jälkeen ohjaaja kertoo työstään ja vastaa yleisön kysymyksiin. Tapahtumaviikon musiikkielämyksistä vastaavat muun muassa INKJAZZ-konsertti, jossa kuullaan tunnettuja artisteja upeassa Ankkapurhan teollisuusmuseon tilassa sekä Kymen Biisiuittamon konsertti Kosketar Virran rannalla Kouvolankylän Jokituvilla.

Alvar Aalto -viikolla on luvassa siis runsas ohjelmistokimara, johon voi kokonaisuudessaan tutustua osoitteessa: www.alvaraalto.fi/alvar-aalto-viikko-2021.

Tapahtumaviikon tuoreimpia kuulumisia pääsee seuraamaan Alvar Aalto -viikon facebook-sivulta.

Kouvolan kaupungin verkkosivuilla voi tutustua Alvar Aallon kohteisiin Kouvolassa.

Alvar Aalto -viikon ohjelmisto täydentyy kesän aikana. Muutokset ovat mahdollisia.

Kouvola toimii vuonna 2021 kansainvälisen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikko on verkostoyhteistyön päätapahtuma. Tapahtumaviikon järjestelyistä vastaavat Kouvolan kaupunki yhdessä Alvar Aalto -säätiön sekä lukuisten tapahtumajärjestäjien kesken.