Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Harri Helminen: Luottamushenkilöpaikoille on enemmän ottajia kuin on pestejä tarjolla

Kuntavaalit tuli, oli ja meni – tämä on hyvä asia. Hyvä asia siksi, että normaali elämänmeno ainakin kaupungin poliittisessa päätöksenteossa lähenee. Toivottavasti sama voidaan pian todeta myös koronaan liittyen. Eikö olekin niin, että koronakuritusta olemme jo tarpeeksi saaneet kokea? Rokotukset ovat viime aikoina edenneet hyvin ja ns. laumasuojatavoite lähenee. Kiitokset Kymsotelle! Olette hoitaneet rokoteruljanssin mallikkaasti.

Mutta takaisin vaaleihin. Isot onnittelut kaikille valituksi tulleille! Keskilaakso-lehden alueelta valtuustoon valittiin 18 valtuutettua! Aivan mahtavaa, hienoa.

Vaikka tiedänkin, että ajatukseni eivät aivan 100-prosenttisesti toteudu, niin haluan todeta, että meillä on täältä hyvä joukkue toteuttamassa Kouvolan päätöksentekoa oikeudenmukaisuuteen perustuvalla agendalla. Ei niin, että meille kaikki ja muille ei mitään, vaan siten, että oikeudenmukaisuus ja kaupunginosien välinen tasa-arvo toteutuu.

Jos ja kun tuosta porukasta 1 tai 2 liukenee, niin se ei haittaa, koska tiedän, että lähes kaikissa valtuustoryhmissä oikeudenmukaisuusteema on vahvasti esillä. Joten pidetään me yhteyttä ”omaan” valtuutettuun ja muistutetaan säännöllisesti inhimillisen ja välittävän politiikan tekemisestä.

Näillä näkymin uusi valtuusto kokoontuu maanantaina 16.8. Luulen, että monet teistä, hyvät lukijat, ette aivan tarkkaan tiedä niitä tunnelmia, jotka valittujen ja varasijoille päässeiden keskuudessa tällä hetkellä on. Ryhmien väliset neuvottelut käynnistyvät heti keskiviikkona 16.6.

Eli tänään torstaina on ensimmäinen neuvottelukosketus niin sanotun ison paketin osalta toteutunut. Näissä neuvotteluissa sovitaan puolueiden välillä, vaalitulokseen perustuen valtuuston ja hallituksen puheenjohtajuudet, lautakunta-, jaosto- sekä konserniyhtiöiden paikat ja puheenjohtajuudet. Kymsoten ja maakuntaliiton osalta neuvottelut käydään puolueiden välillä Kymenlaakson maakuntatasolla. Ammattikorkeakoulu vaatii vielä omat kuvionsa, koska omistus on kahden maakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueella.

Aivan rehellisesti voidaan sanoa, että Kouvolassa ei tässä hetkessä ole luottamushenkilöpaikkoja kovinkaan paljon. Samaan hengenvetoon voidaan todeta, että ottajia on enemmän kuin pestejä tarjolla. Tästä syystä tiedetään, että ainakin joissakin puolueissa käydään kovaa kisaa ns. korkeimman tason tehtävistä. Halu on joskus niin kova, että ei ehditä pohtia asioita loppuun asti.

Jos ja kun valtuuston, hallituksen ja suurten lautakuntien ykköspuheenjohtajan tehtävän ottaa hoitaakseen, pitää lähtökohtana olla se, että homma myös hoidetaan ja vielä viimeisen päälle. Sattumalta tiedän, että mikäli puheenjohtaja ottaa tehtävänsä ihan oikeasti tosissaan, niin hommia kyllä riittää.

Minun kokemukseni on 24 vuoden aikana hankittua. Puheenjohtajuudet olivat korkeimmalta mahdolliselta tasolta. 4 vuotta valtuuston ja 20 vuotta kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Kokemusperusteisesti totean, että hallituksen puheenjohtajan tehtävä työllistää aivan varmasti kokopäiväisesti ja valtuuston puheenjohtajan homma vähintään puolipäiväisesti. Kyse on tietenkin siitä, miten hommansa hoitaa.

Hyvä hallinto- ja sertifikaattikoulutuksen suorittaneena voin vakuuttaa, että yhteiskunnalliset luottamustehtävät eri tasoilla eivät ole mitään leikittelyhommia. Siksi kehotan uusia ja myös pidempään mukana olleita osallistumaan säännöllisesti tarjolla olevaan koulutukseen. Sieltä saa arvokasta tietoa, osaamista ja tervettä itseluottamusta vaativien hommien hoitamiseen.

Sorry, meni hieman paasaamiseksi, mutta ei voi mitään. Kaunista ja lämmintä kesää kaikille. Pitäkää itsestänne ja läheisistänne hyvää huolta!

Harri Helminen

maakuntaneuvos

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja 16.8.2021 saakka.