Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puutarhat avoinna sunnuntaina – Lehmälaitumelta metsäpuutarhan kautta permakulttuuriin

Eteläisessä Kouvolassa on useita hienoja kohteita.

Sunnuntaina 20. kesäkuuta vietetään kymmenennen kerran suosittua, valtakunnallista Avoimet Puutarhat -tapahtumaa. Tapahtumaan on ilmoittautunut 550 puutarhakohdetta siirtolapuutarhoista metsäpuutarhoihin.

Avoinna oleviin puutarhoihin ja niiden aukioloaikoihin voi tutustua osoitteessa www.avoimetpuutarhat.fi. Kun tekee hyvän reittisuunnitelman, ehtii päivän aikana tutustua useampiin puutarhoihin.

Myös Keskilaakson levikkialueella on avoinna useita puutarhoja.

Sari Myötyrin piha on iso. Se oli ennen lehmälaidun, ja puutarhaa on rakennettu pitkään. Nyt sieltä löytyy suuria istutusalueita, joissa on erilaisia puita, pensaita ja perennoja. Puutarhasta löytyy myös elävä pajumaja, ja yleisnäkymä on villi ja vapaa.

”Lehmälaidun" löytyy osoitteesta Kylätie 43, Ummeljoki.

Yhteinen Puutarha on Elimäen Mustilan vanhan koulun pihapiiriin hankkeen avulla rakentuva kaikille avoin yhteinen olohuone ja oppimisympäristö. Hankkeen ja maksuttoman kurssitoiminnan avulla puutarhaan on rakentunut kauniita istutuksia, hyötykasvimaa ja luonnontuotteiden hyödyntämistä. Pölyttäjistä pidetään tässä puutarhassa erityisen hyvää huolta.

Yhteinen puutarha löytyy osoitteesta Alppiruusuntie 99, Elimäki.

Yli puolen hehtaarin Rinne-Toukola on Tuula ja Jyrki Sipun puuhamaa, joka on haasteellinen ja aurinkoinen rinnetontti. Vaimolla riittää ideoita, joista isäntä on ehtinyt toteuttaa osan ehtinyt toteuttaa. Hyvänmielenpolku on metsän kautta pellolle johtava hakepolku. Avoimet puutarhat -päivänä puutarhasta löytyy kahvi/teekioski.

Rinne-Toukolan osoite on Ratapohjantie 3b, Inkeroinen.

Johanna ja Veijo Lakiassuon puutarha on noin 1 300 neliön kokoinen omakotipiha. Sitä pariskunta on toteuttanut ja suunnitellut mieleisekseen yli 30 vuoden aikana.

Puutarhassa on kasvimaa ja kaksikerroksinen aitta. Aitan edustalle on kaivettu lampi. Pihapiirissä on myös oleskelupergola, jonka villiviini, piippuköynnös, laikkuköynnös sekä erilaiset kärhöt peittävät kesäisin. Puutarhassa on myös perennoja, tuijia ja muita havuja sekä erilaisia pensaita. Puutarhassa voi ihailla myös itse tehtyjä lasimobileja, lintuja ja perhosia sekä itse valettuja betonijalustoja, jotka on päällystetty lasinpalamosaiikilla.

Lakiassuon puutarha löytyy osoitteesta Kuusitie 21, Koria.

Meijerin metsäpuutarha on kyläläisten yhteinen viljelypalsta ja kukkatarha. Se on osa Meijerin metsä - ympäristötaidenäyttelyä, jonka järjestää Taidekeskus Antares. Yhteisöpuutarha on perustettu Kouvolan kaupungin hallinnoimalle joutomaalle, jota on kyläläisten toimesta raivattu, perustettu polkuja ja hävitetty vieraslajeja. Meijerin metsäpuutarha on kohtaamispaikka sippolalaisille, ohikulkijoille ja näyttelyvieraille. Puutarhaan on istutettu hedelmäpuita, marjapensaita, perennoja sekä perustettu hyötytarha ja piknikpaikka.

Meijerin metsäpuutarhan osoite on Pien-Liikkalantie 6, Sippola.

Arja ja Ilpo Ruokosen tilalla pääsee ihastelemaan maalaistalon pihapiiriä, jota vaalitaan ja kunnostetaan. Tilan läheisyydessä on ympäristötaidetta. Talon emäntä on suunnitellut "Yhdessä lentoon" -teoksen joutsenet ja sen toteuttivat kyläläiset yhdessä kesällä 2012.

Ruokosten tila löytyy osoitteesta Oivontie 2a, Koria.

Raakelin pihapiiri edustaa permakulttuuria. Se on ekofilosofinen elämäntapa, jossa pyritään tunnontarkkoihin ekologisiin valintoihin, myös suhteessa ihmiseen itseensä. Raija-Liisa Ulvelinin puutarhassa voi ihastella uusvanhaa asumista, hyötykasvitarhaa, ekologisia ratkaisuja ja perinteen vaalimista.

Puutarhan osoite on Metsäpohjantie 55, Sippola.