Asennemeininkiä, jossa rumpalillakin on nopeat kapulat

Kymenlaakson historiasta kertovaa rockoopperaa kymmenen kattauksen verran.

Tervetuloa katsomoon! toivottaa rockoopperan tiedotustilaisuudessa mukana ollut poppoo. Ilkka Kujala

Ilkka Kujala

Myllykoskella on kesällä mahdollisuus nähdä palanen Kymenlaakson historiaa uudesta näkökulmasta, kun Jouni Sjöblom marssittaa joukkonsa Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan pihalavalle.

Kymenlaakson historiasta kertova rockooppera Petter Lax perustuu Sjöblomin ja Jenni Joen samannimiseen romaaniin.

– Luvassa on rocksävytteistä paikallishistoriaa, näyttäviä lavasteita ja pukuja sekä soittoa ja laulua, kuvailee Sjöblom, jonka esi-isä torppari Petter Lax (1770-1854) oli.

Rockooppera Petter Lax saa kantaesityksensä Kymi Libri -kirjamessujen avajaispäivänä 22.7. Esityksiä on kaikkiaan kymmenen, joista viimeinen toteutetaan 8.8. Mikäli koronarajoitukset sallivat, pihalavan edessä on noin 300-paikkainen istumakatsomo.

Jouni Sjöblom on toteuttanut jo aiemmin kaksi lähes vastaavanlaista produktiota, mutta nyt kyseessä on ensimmäinen rockooppera. Mukana on väkeä, jotka ovat olleet jo aiemminkin kuvioissa. Into on heillä – kuten ensikertalaisillakin – kova.

Yhteisenä kommenttina esiintyjät toteavat: ”Kaikki mitä Jouni säveltää on hyvää.” Lausunto saa musiikin monitaitajan Sjöblomin kasvoille hymynkareen.

Ja lisää seuraa: ”Aikaisemminkin Jouni on tehnyt vetävää musiikkia, mutta nyt se on vielä vetävämpää. Yleisölle on tarjolla todellista asennemeininkiä, jossa rumpalinkin täytyy ottaa käyttöönsä nopeammat kapulat.” Tämän toteamuksen jälkeen porukka repeää yhteisnauruun, mikä kuvastaa hyvää yhteishenkeä.

Rockooppera kokoaa yhteen noin 30 esiintyjää ympäri Kymenlaaksoa. Mukana ovat muun muassa Kansanoopperakuoro ja tanssiryhmä, jonka koreografiat ovat laatineet Mirka Liljeqvist ja Lilja Mattila. Rockoopperan ohjaa Eveliina Lätti, ja musiikista vastaa Sielulintu-yhtye: Eeva Maaret (laulu, kosketinsoittimet), Jouni Sjöblom (laulu, kitara), Juha Vanhatalo (kitara), Olli Kälviäinen (kosketinsoittimet), Olli-Pekka Rämä (rummut) ja Veikko Korppila (basso).

Vaikka kyseessä onkin rockooppera, ei tätä rock-sanaa kannata kavahtaa.

– Musiikki on rockia, mutta emme soita lujaa. Mukana on paljon slovareita, rockballadeja. Tässä vaiheessa kappaleita on noin 24. Katsotaan paljonko ehdin säveltää niitä vielä lisää, naurahtaa Sjöblom pilke silmäkulmassa. (Tästä director musices -arvonimen saaneesta miehestähän ei koskaan tiedä.) Sen verran Sjöblom kuitenkin lupaa, että kokonaisuus pysyy väliaikoineen korkeintaan kahden tunnin mittaisena.

Ohjaaja Eveliina Lätti kertoo, että musiikkipainotteisessa toteutuksessa tuodaan ”lauteille” myös hieman replikointia ja juonenkäänteitäkin ryydittämään musiikkielämystä.

Rockoopperan pääosissa ovat Jouni Sjöblom (Petter Lax) ja Eeva Maaret (Batseba). Puvustuksesta ja valokuvauksesta vastaavat   Anu Hedbog ja Johanna Sillanpää.

Rockoopperassa nähdään näyttäviä tulikoreografioita, kuten tulimiekkailua. Niistä vastaavat televisiostakin tuttu, muun muassa Pikku Kakkosen juontajana tunnettu näyttelijä ja sirkustaitelija Matias Husgafvel sekä pitkään tulien kanssa esiintynyt Terhi Espo.

Kommentoi