Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Paperiliiton Myllykosken osasto 35:den kesäpaikka on myyty myllykoskelaiselle yrittäjälle

Räteenpirtti jää muistoihin.

Räteenpirtti on Jaalassa sijaitseva kesänviettopaikka, jonka Paperiliiton Myllykosken osasto 35 on omistanut vuodesta 1975. Myllykosken paperitehdas lopetti toimintansa 10 vuotta sitten. Ammattiosasto on nyt tullut siihen tilanteeseen, että se ei kykenisi kovin pitkään paikkaa pitämään. Kesäpaikan myynti on kirvoittanut monenlaatuisia ajatuksia mieleen.

Niklan bussi kääntyi Jaalaan. Olimme menossa ensimmäistä kertaa paikalle. Kyydissä oli useampi paperimies. Ei tiedetty tarkasti määränpäätä ja kysyttiin vastaan tulleelta isännältä neuvoa. Vastaus oli, että ”Ai, tyä olette niitä vasemmistolaisia, kääntykää aina vasemmalle, niin tulette perille.” Näin myös tapahtui. Toki takaisin tulessa oli pakko kääntyä usein oikealle... Perillä odotti hieno niemi ja siellä ryhdikäs kaksikerroksinen talo. Järvi kimmelsi. Pöydällä oli entisen omistajan Brotheruksen viesti; viihtykää, ja olkaa kuin kotonanne.

Talon varustus oli hyvä, jopa aamutakki ja tupakat oli jätetty meille.

Myllykosken Paperiliiton osaston kesäpaikka Räteenpirtti on nyt myyty. Pirtti ostettiin vuonna 1975. Päätöstä edelsi monessa osaston kokouksessa keskustelu, pitääkö paikka olla meren vai järven rannalla ja onko ylipäänsä järkevää ostaa, koska yhtiöllä oli Kesäranta olemassa. Päädyttiin kuitenkin omaan, järven rannalla ja viidenkymmenen kilometrin säteellä Myllykoskelta. Paikan löytämisessä ja ostossa iso rooli oli puheenjohtaja Eero Hovilla ja taloudenhoitaja Valfrid Kaskisella.

Alussa ei ollut sähköä, öljylampuilla ja kaasuliedellä pärjäiltiin muutama vuosi. Rannalla oli savusauna, takaseinä hieman hiiltynyt pienen palon jäljiltä, mutta muuten oiva. Ilmeisen palovaaran ja saunojien nokisuuden vuoksi se kuitenkin purettiin, ja paikalle tehtiin grillikatos.

Ensimmäinen rantaisäntä oli Vanhalan Jussi. Hän hoiti homman hienosti. Alkuaikoina elo rannalla oli kaikin puolin vaatimatonta. Itsekin opin, että kannattaa ottaa kuivat puut, tai ainakin tuohet mukaan, jotta sai rantasaunaan tulet. Kävijämäärän lisääntyessä ja vakiintuessa pohdittiin uudistuksia.

Yksi ulkohuussi ei enää riittänyt ja tyhjennys oli haastavaa. Sattuipa niinkin, että silloinen rantaisäntä laittoi ”tavaran” muovisäkkiin, ja heitti selkään viedäkseen pois. Säkki halkesi ja edessä oli aikamoinen pesutuokio.

Nopeasti Räteenpirtistä muodostui ammattiosaston keskeinen vapaa-ajan toiminnan paikka. Löysiporukat löysivät tiensä saunailtoihin, kalakisoja järjestettiin ja erilaisia talkoita. Kansainvälisiä vieraita kestittiin toveruuden hengessä. Myös ammattiosasto ryhtyi pitämään kokouksia.

Suuria uudistuksia olivat 1980-luvulla tehdyt hirsinen päärakennus ja kaksi aittaa, vanhan päärakennuksen laajennus, uudet wc-, ja huoltotilat, laiturit sekä paljon muuta. Ajanmukaista pesukonetta kiittivät lapsiperheet ja karavaanarit. Päärakennuksen ison tuvan myötä erilaisten kokousten pito lisääntyi. Myös yhteiset kokoukset työnantajan edustajien kanssa vakiintui.

Aluetta kehitettiin jäsenistön tarpeiden mukaan mutta maltillisesti. Periaatteena oli, että investointeja tehdään siten, että velkaa ei tarvitse ottaa.

Toki jäsenistössä oli monia mielipiteitä, kuten isossa porukassa aina. Suurin vastus uudistuksille tuli useimmiten niiltä, jotka eivät pirtillä vierailleet.

Paikalla on ollut keskeinen merkitys osaston jäsenten yhtenäisyydelle. Yhdistyksen kesäpaikan omistaminen ja ylläpito edellyttää pyyteettömyyttä ja porukalla tekemistä. Halua tehdä yhdessä. Olisi todella pitkä lista luetella ne upeat ihmiset, jotka olivat mukana erilaisissa kunnostus- ja rakennustöissä. Entisenä rantaisäntänä itsekin, nostan hattua heille kaikille. Toki ammattiosasto saattoi hyödyntää tehtaan ammattitaitoista väkeä erilaisissa töissä, etenkin rakennusosaston väellä oli keskeinen merkitys. Sieltä löytyivät muurarit, maalarit, kirvesmiehet. Verstaalta hitsarit, putkimiehet ja sähkömiehet AST-osastolta. Aina silloin kun rakennettiin ja talkoiltiin, mukana oli Terho ”Terri” Raskinen rakennusosastolta. Terri oli pystyvä ammattimies, ja saimme pikkuisen pyristellä, että pysyimme hänen työvauhdissaan. Työnantaja suhtautui suopeahkosti kesäpaikkaamme, ja joskus saimme työvoimaa tehtaalta paikalle jopa työaikana.

Mieli on haikea ja tyytyväinen. Uusi omistaja on myllykoskelainen yrittäjä, joka mahdollistaa työntekijöilleen hienon henkilöstöedun. Jatkukoon hyvä porukkahenki Räteenpirtillä.

Timo Byman