Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsote mukana kirjelmöimässä sairaalan puolesta – Kriteetit täyttyvät jo laajalle ympärivuorokautisesti päivystävälle sairaalalle

Viisi sote-kuntayhtymää/sairaanhoitopiiriä on kirjelmöinyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Kuntayhtymät esittävät sote-uudistuksen uusiin lakeihin kaikille tuleville hyvinvointialueille mahdollisuutta saada halutessaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan.

Aloite kirjelmästä lähti Etelä-Savon Essotesta ja Kymenlaakson Kymsotesta, jotka ovat jo pitkään pitäneet perusteltuna saada laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan asema Mikkelin ja Kymenlaakson keskussairaaloille. Molemmat täyttävät jo nykyisellään laajalle ympärivuorokautisesti päivystävälle sairaalalle asetetut kriteerit.

– Laajan ympärivuorokautisen sairaalan asema on keskeinen yhdenvertaisten ja kaikille saavutettavien palveluiden takaamiseksi kymenlaaksolaisille. Asemalla on myös merkitystä rekrytoinnissa ei vain erikoissairaanhoidossa, vaan kaikissa sote-palveluissa. Tällä muutoksella pystymme varmistamaan, että voimme palvella kymenlaaksolaisia Kymenlaaksossa parhaalla mahdollisella hoidolla, sanoo kuntayhtymän johtaja Annikki Niiranen Kymsotesta.

Kuntayhtymät ehdottavat asiaa koskevaa muutosta sote-uudistuksen järjestämislain 9 §:ään. Pelkästään hyvinvointialueen omalla ilmoituksella muutosta ei saisi. Kuntayhtymät katsovat, että olisi monin tavoin järkevää, että tulevat hyvinvointialueet olisivat erikoissairaanhoidon järjestämisen osalta tässä suhteessa lähtökohtaisesti tasavertaisessa asemassa. Tarkemmat toimintojen yksityiskohdat olisi mahdollista määritellä ministeriön kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Ehdotuksen mukaan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen järjestämisen toteutuminen kaikilla hyvinvointialueilla arvioitaisiin vuosittain sosiaali- ja terveysministeriön ja kunkin hyvinvointialueen ohjausneuvotteluissa sekä yhteistyöalueen (nykyisin erityisvastuualue) sisäisissä ohjaus- ja arviointimenettelyssä.

Valtioneuvosto päättää hyvinvointialueen laajan ympärivuorokautisen päivystyksen aseman muutoksista sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä.

Kymenlaakson tilanteeseen ja laajan ympärivuorokautisen päivystyksen sairaalan merkitykseen koko maakunnan sote-palveluille löytyy tietoa osoitteesta www.omapelastaa.fi