Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsotessa otettujen koronarokotusten todistukset tulevat Omakantaan vaiheittain – Kansallinen rokotustodistus ei takaa vapaata matkustamista

Kansallinen todistus koronarokotuksesta otetaan käyttöön keskiviikkona 26.5. Todistus sisältää tiedot henkilön saamista koronarokotuksista. Rokotustodistus tallentuu Omakanta-järjestelmään sähköisesti, ja se on myös mahdollista tulostaa.

Rokotustodistukset tulevat näkyviin Omakanta-palveluun vaiheittain. Rokotustietoja kirjataan sairaanhoitopiirien tietojärjestelmiin takautuvasti, joten todistusten päivittyminen palveluun voi viedä jonkin aikaa. Kymsotella ei ole vielä tarkkaa tietoa päivitysprosessin kestosta. Tilanne on sama myös muissa Suomen sairaanhoitopiireissä. Kymsote pyrkii tekemään tarvittavat muutostyöt nopealla aikataululla, jotta rokotteen ottaneiden todistukset saadaan näkyviin Omakantaan.

Vastedes rokotustodistus näkyy Omakannassa kymmenen vuorokauden sisällä rokotuksen saamisesta.

Omakannan rokotustodistus on kansallinen. Sitä voi käyttää EU:n sisäisissä rajanylitystilanteissa, mutta se ei yksin takaa maahan pääsyä. Yksittäiset EU-maat päättävät itse, hyväksyvätkö ne kansallisen todistuksen rajaa ylittäessä.

– Toisin sanoen matkustajan on itse huolehdittava siitä, että Suomen kansallinen koronarokotustodistus on kohdemaassa kelpoinen asiakirja. Näin ollen todistuksella ei pääse matkustamaan vapaasti, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ja jatkaa:

– Matkustamista on edelleen syytä välttää huonon koronatilanteen vallitessa useissa maissa. Kesäreissua tulisi suunnitella ulkomaisten lomakohteiden sijaan kotimaan maakuntiin ja kaupunkeihin. Kymenlaaksostakin löytyy monta kaunista luontokohdetta turvallisesti vierailtavaksi.

Heinäkuussa otetaan käyttöön EU:n yhteinen koronatodistus, joka sisältää todistuksen koronarokotuksista, todistuksen negatiivisesta testituloksesta ja todistuksen sairastetusta koronavirustaudista.

Kymsote kerää tietoa rokotustodistuksista Koronainfo-verkkosivulle: https://korona.kymsote.fi/rokotustodistus/