Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keltakankaalla rokotetaan paljon toisia rokotuksia – Rokotusaikoja avataan 2–3 viikoksi eteenpäin

Koronarokotukset Kymenlaaksossa ovat edenneet jälleen nuorempiin ikäryhmiin: 45–49-vuotiaiden joukkorokotukset ovat alkaneet ja 40–45-vuotiaiden ajanvaraus aukeaa maanantaina. Samaan aikaan rokotuspisteillä annetaan ikääntyneille enenemässä määrin toisia rokotuksia.

Kymenlaaksolaisista 45 prosenttia on saanut koronarokotuksen ensimmäisen rokotusannoksen. Kymenlaaksossa on annettu 73 663 ensimmäisen rokotusannosta. Toisia rokoteannoksia on annettu 10 321.

Ikääntyneiden 2. rokotukset ovat käynnissä ja määrä kasvaa edelleen lähiviikkoina. Rokotuspisteillä rokotetaan nyt siis huomattavan paljon ikääntyneitä, jotka ovat saaneet 1. rokotuksen 12 viikkoa sitten. Tämän vuoksi rokotuspisteissä on ollut aiempaa vähemmän vapaita rokotusaikoja varattavissa. Samoin eri rokotuspisteissä on eroja, kuinka paljon vapaita aikoja on tarjolla.

– Tämä näkyy esimerkiksi Haminan rokotuspisteellä, sillä Haminassa ikääntyneimpiä rokotettiin vilkkaasti 12 viikkoa sitten, koronarokotuskoordinaattori Tanja Metsola kertoo.

Jonkin verran kyselyitä on tullut myös Keltakankaan rokotuspisteestä. Myös siellä rokotetaan koko ajan normaalisti, mutta 2. rokotuksia annetaan paljon.

– Joku oli myös ihmetellyt, ettei yhtään rokotusaikaa ole tarjolla ennen joulua. Rokotusaikoja avataan aina vain 2–3 viikoksi eteenpäin, kun tiedämme paljonko rokotteita on käytettävissä, Tanja Metsola selventää.

Joku oli myös ihmetellyt, ettei yhtään rokotusaikaa ole tarjolla ennen joulua.

– Rokotusaikoja myös lisätään ja ne ilmestyvät sähköiseen ajanvaraukseenkin varattavaksi. Tämäkin on jonkin verran herättänyt ihmetystä. Aikoja lisätään silloin, jos saadaan lisää rokoteannoksia käytettäväksi. Rokotuspisteiden linjojen tilanne elää koko ajan. Näin saamme kaikki rokotteet käytettyä ja rokotukset annettua tehokkaasti.

Kymsote muistuttaa, että kymenlaaksolaiset voivat varata ajan mihin tahansa Kymsoten rokotuspisteeseen kotikunnasta riippumatta. Poikkeuksena on Pyhtään rokotuspiste, joka palvelee vain pyhtääläisiä tai Pyhtään terveysaseman valinneita.

Tällä viikolla koronarokotukset laajenivat jälleen nuorempaan ikäryhmään. 45–49-vuotiaiden rokotukset käynnistyivät ja 40–44-vuotiaat voivat varata aikoja maanantaista 24.5. alkaen. Ajanvaraus on auki ja rokotukset ovat käynnissä edelleen myös kaikille sairauden tai tilan vuoksi riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville. Samoin 45-vuotiaat ja kaikki tätä vanhemmat voivat edelleen varata rokotusaikoja.

Ikääntyneimpien kohdalla puhelinajanvaraus ruuhkautui aikoinaan hetkellisesti ajanvarauksen avautuessa aamulla kello 8, mutta nuorempiin ikäryhmiin tultaessa samanlaisia ajanvarauspiikkejä ei ole enää havaittavissa ja pääasiassa käytetään sähköistä ajanvarausta. Kun ajanvaraus avautuu uudelle ryhmälle, sähköisessä ajanvarauksessa saattaa esiintyä ajoittain ruuhkaa. Tällöin kannattaa yrittää hetken kuluttua uudelleen.

– Rokotukset etenevät nyt Kymenlaaksossa ripeästi, mutta yleisiä koronasuojaohjeita – turvavälejä, käsihygieniaa, maskien pitoa ja etätyön suosimista – tulee noudattaa vielä pitkään. Kun on saanut koronarokotuksen, on edelleen tärkeä noudattaa kaikkia suosituksia. Kymenlaaksossa on joutunut myös sairaalahoitoon henkilöitä, jotka ovat saaneet rokotuksen, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

– Kakkosrokoteannoskaan ei anna täyttä suojaa koronavirustartunnalta, mutta se ehkäisee vakavia tautimuotoja. Koronarokotuksen ottaminen on hyvin tärkeää. Ikääntyneimmät kymenlaaksolaiset ja nytkin vuorossa olevat ikäryhmät ovat hakeutuneet rokotuksiin kiitettävästi. Toivottavasti sama jatkuu nuoremmissa ikäryhmissä, jotka pääsevät kesäkuussa rokotusvuoroon.

Yleisiä koronasuojaohjeita – turvavälejä, käsihygieniaa, maskien pitoa ja etätyön suosimista – tulee noudattaa vielä pitkään.