Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muistokirjoitus: Sosiaalinen yhteistyöihminen Ville Salonen on poissa

Erityisopettaja Ville Salosen (74 v) poismeno 4.5.2021 oli meille kaikille suuri suruviesti.

Ville oli syntynyt Sippolassa Saviniemen Nurmelantiellä. Perhe rakensi talon Ummeljoen Sipilänmäelle, jonne perhe isä, äiti ja kolme poikaa Kalle, Ville ja Tuomo muuttivat. Isä toimi viilarina Myllykosken Paperitehdas Oy:ssä ja äiti Walldenin pääkarjakkona. Kansakoulun Ville kävi Ummeljoella ja hakeutui tämän jälkeen Myllykosken ammattikouluun metallilinjalle. Opinhaluisena Ville jatkoi opintojaan Kouvolassa autonasentajalinjalla. Asevelvollisuutensa hän suoritti Karjalan prikaatissa Kouvolassa, jossa toimi aliupseerikoulun jälkeen AUK:n apukouluttajana. Reservissä Ville yleni ylikersantiksi. Ville työskenteli useiden vuosien aikana eri metalli- ja autoalan yrityksissä. Työn ohessa Ville hakeutui autoteknilliseen kouluun ja suoritti teknikon tutkinnon. Veljekset Kalle, Ville ja Tuomo perustivat yhdessä Anjalankosken Projektiasennuksen vuonna 1978 (myöhemmin Anpro Oy), jossa Ville toimi omistajana sekä työnjohtajana. Pedagogiset opinnot Ville suoritti Hämeenlinnassa.

Lapsuus ja nuoruus sujuivat hyvien harrastusten parissa, jalkapalloa pelaten Myllykosken Tovereissa. Isältä saatuna kodin perintönä Ville seurasi yhteiskunnallisia asioita jo nuorena. Ville perusti perheen ja rakensi omakotitalon Myllykosken Hevoskiventielle. Muutto Ummeljoelle uuteen omakotitaloon tapahtui vuonna 1989.

Villen kiinnostus nuorison kasvatustyöhön pääsi toteutumaan hänen siirryttyään Anjalankosken Ammattikoulun metalliosaston opettajan virkaan, myöhemmin erityisopettajan virkaan. Ville oli pidetty opettaja ammattikoulussa niin opiskelijoiden kuin työyhteisön henkilöiden keskuudessa. Legendaarisia olivat keväiset opintomatkat Tampereelle. Lähialueen teollisuusyritykset tukivat kahden päivän matkoja, joissa Ville piti oppilaista huolta. Nämä retket olivat unohtumattomia nuorille ja tarinoita olisi varmaan yhtä monta kuin on ollut opiskelijaa. Kerran uusi opettaja oli lähdössä kevätretkelle mukaan ja pohti, kuinka pärjäisi nuorten kanssa tällaisella matkalla. Ville rohkaisi ja kannusti häntä sanoilla kyllä sinä pärjäät, kun olet luja, lempeä ja aina oppilaiden puolella. Muistamme Villen kannustavana työyhteisön jäsenenä, jolle opiskelijat olivat numero yksi. Ville kantoi eläkkeelle jäämisen jälkeenkin huolta nykypäivän ammatillisen koulutuksen kehityksestä ja siitä, että saadaanko tulevaisuudessa lähialueen yrityksille metallialan työntekijöitä.

Yhteiskunnalliset luottamustehtävät olivat luonnollinen jatkumo ensiksi Myllykosken Työväenyhdistyksen ja myöhemmin pitkäaikaisena Ummeljoen Sos. dem. Työväenyhdistys ry:n jäsenenä ja puheenjohtajana. Työväenaate oli Villelle rakas. Hän toimi valtuutettuna ja luottamusmiehenä Anjalankoskella sekä uuden Kouvolan valtuustossa ja lautakunnissa kaikkiaan yli 40 vuoden ajan. Ummeljoen Työväentalo ja Sörkän Tanssilava olivat Villelle tärkeitä. Kymenlaakson Jäte Oy:n hallituksen puheenjohtajana Ville toimi loppuun saakka vastaten yhdeksän kunnan palveluista.

Villen johtoajatuksia olivat oikeudenmukaisuus, ihmisarvo ja lähimmäisen auttaminen. Ihmiset lähestyivät häntä huolineen. Ville oli mielipidejohtaja, yhteistyön kannattaja ja yrittäjyyden edistäjä. Työläisperheen kasvattina ihmisten asioiden sujuminen olivat hänelle sydämen asia. Ville oli isänmaallinen ja sosiaalinen mies. Häntä kiinnostivat arjen ongelmat. Hän osallistui luottamushenkilöiden kera moniin seminaareihin ja koulutuksiin. Ville oli ystävällinen ja huumorintajuinen. Hänen käytännön elämän tilanteiden ymmärtämistään arvostettiin työyhteisössä ja ystäväpiirissä korkealle. Oman perheen merkitys oli suuri. Mökkeily ja veneily Saimaalla olivat Villelle yli 30 vuoden ajan tärkeä osa kesää. Suremme perheen kanssa hyvän ystävän ja toverin poismenoa.

Tuomo Salonen, veli

Eero Mattila ja Harri Helminen

Anjalankosken ammattikoulun työyhteisö