Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äitejä itketti, miehille tuli roska silmään – Jari Uutelan äitienpäiväkappale kertoo äidin supervoimista

Uudenmaan koronasulku viime vuonna kirvoitti lauluntekijä Jari Uutelan kynästä äitienpäiväkappaleen, joka on ajankohtainen tänäkin vuonna.

– Uudenmaan rajat oli suljettu eikä Kouvolaan ollut asiaa. En päässyt vierailemaan äitini luona lapsuuden kodissani Myllykoskella. Joka vuosi oli ollut itsestäänselvyys, että äitiä käydään halaamassa, mutta nyt piti tyytyä puhelinsoittoon ja videoviestiin. Se tuntui vähältä.

Uutelalla oli kotonaan ylimääräistä aikaa, joten hän päätti ilahduttaa äitiään pienellä laululla. Biisi oli tarkoitettu vain oman äidin kuultavaksi ja se syntyi parissa tunnissa.

– Se oli vähän niin kuin digitaalinen äitienpäivälahja, Jari Uutela valottaa.

Äidin vastaus sai ison miehen liikuttumaan:

– Iso kiitos, tämä on aivan mahtava ja hieno lahja. Sydäntä ja mieltä koskettava kappale.

Uutelaa nolostutti, punastutti ja hiukan hävettikin. Saako iso mies laulaa äidistään? Olisikohan tästä biisistä sittenkin iloa muillekin? Uutela mietti, että livenä sitä ei ainakaan esitetä.

Koronarajoitusten hellitettyä Uutela päätti kuitenkin kokeilla kappaletta käytännössä. Hän esitti sen ensin kerran testiksi kesäiselle yleisölle Sataman Herkussa, Hirvensalmella. Biisi upposi. Uutela kokeili sitä kesän seuraavallakin keikalla ja sitä seuraavana ja huomasi pian esittäneensä sitä kesän jokaisella keikalla.

Illasta toiseen reaktio oli tismalleen sama. Äidit itkivät viimeistään kertosäkeen alkaessa, miehet pitivät naisiaan kädestä kiinni ja katsoivat vakavina alaspäin roska silmässä. Joidenkin lasittuneessa katseessa saattoi nähdä ajatusten pikakelausta suoraan lapsuuden ja nuoruuden maisemiin.

Vaikka kappaletta olikin esitetty keikoilla jo muutamaan kertaan, Uutela oli edelleen sitä mieltä, että biisiä tuskin kannattaa julkaista äänitteenä. Hän esitteli kuitenkin kappaleen vanhalle ystävälleen Sakolle ( Samuli Koivulahti), joka kustantaa musiikkia yhtiönsä Sakon studion kautta.

– Esittelin biisin sanomalla, että: "Tein mun äidille tällaisen, tätä biisiä ei kyl oo tarkoitus julkaista", nauraa Uutela.

Sako vastasi tyylilleen uskollisesti lyhyeen sävyyn:

– Tiedätkö Jari, että maailmassa on aika monta äitiä?

Tämä lause herätti Uutelan. Tekstiin samaistuvia äitejähän löytyy joka kunnasta ja pitäjästä. Sakon studio lupasi kustantaa, eikä oma äitikään pannut pahakseen, että hänelle omistettu laulu soisi suuremmallekin yleisölle. Niinpä ryhdyttiin toimeen, käytiin Sakon kanssa vielä vähän biisiä läpi ja alettiin sen jälkeen työstämään soundeja Sakon studion luottotuottajan BirdyHeadin kanssa.

Lopullisessa julkaisussa BirdyHead leikittelee kasarisoundien ja 2020-luvun välimaastossa ja kuljettaa tunnelmaa juuri niihin maisemiin, missä Uutela on kasvanut. Tuotannossa kuuluu Genes, Neon2 ja nykypäivän pop. Tuottaja itse kuulee vaikutteita myös kanadalaisen The Weekndin soundista. Railakkaista tanssibiiseistään tunnettu BirdyHead paljastaa tällä kertaa herkän ja pelkistetyn puolen itsestään.

Kansitaiteen takana on yllättävä tekijä. Kannen pohjana käytetty 14-vuotiaan Viola Koivulahden tekemää lyijykynäpiirrosta, jonka Sako on värittänyt teräsmies-väreillä biisin sisällön mukaisesti. Kappaleessa kun lauletaan äidin supervoimista.

Sako kertoo kannen tekoprosessista näin:

– Jari kysyi, että olisiko mulla jotain ideaa levynkanteen ja mulla oli visio äitihahmosta ja siitä, että kannessa olisi supermiesvärit. Ajattelin, että piirros olisi samaistuttavampi kuin mikään valokuva oikeasta henkilöstä.

Tytär oli helppo houkutella mukaan:

– Violahan on aina tykännyt Jarin musiikista ja Jari on ollut tuttu vieras meillä kotona koko hänen elämänsä ajan, joten ei tarvinnut kuin kysyä haluaisiko hän auttaa kannen kanssa, Sako valottaa.

Sako paljastaa, että kuvan hahmolla on oikea esikuva:

– Viola otti oivaltavasti kuvaan vaikutteita mun punatukkaisesta avopuolisostani Päivistä ja tuoreesta lapsestamme Toivosta. Äitihahmon käsissä olevat esineetkin kuvastavat hienosti meidän arjessa tavanomaisia asioita. Mun tehtäväksi jäi vain lisätä värit.

Äitienpäivä on kuunneltavissa Spotifysta ja kaikista yleisimmistä suoratoistopalveluista.