Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kouvolassa työttömyystilanne muuta maata parempi – Paikalliset yritykset ovat päässeet isojen urakoiden alihankintatöihin

Kouvola näyttäisi selvinneen koronapandemian vaikutuksista keskimääräistä paremmin. Työttömyystilanne on parantunut koko alkuvuoden ja tilanne on muuta maata parempi. Myös yritysrintamalta on saatu viime viikkoina positiivisia uutisia.

Kouvolan työttömyysaste kääntyi selvään laskuun vuodenvaihteessa ja hyvä kehitys on jatkunut vuoden ensimmäisen neljänneksen. Suurimmassa osassa kaakkoissuomalaisia kuntia työttömien määrä laski maaliskuussa edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Määrällisesti lasku oli suurinta Kouvolassa (223 henkilöä), joka on 4 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

– Näyttäisi, että koronan negatiiviset vaikutukset työllistymiseen jäävät pienemmiksi Kouvolassa kuin muualla maassa, etenkin pääkaupunkiseudulla. Meillä ei ole niin paljon esimerkiksi matkailuun ja lentoliikenteeseen liittyviä työpaikkoja. Ylipäätään koko Kymenlaakson näyttäisi selvinneen pelättyä paremmin, sanoo Kouvolan kaupungin työllisyyspäällikkö Kristiina Salo.

Kouvolan työttömyysaste maaliskuun lopussa oli 13,3 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 13,6 prosenttia. Määrällisesti työttömiä on 4838 henkilöä, kun vastaava luku viime vuonna oli 5061. Pitkäaikaistyöttömyys sen sijaan on noussut niin valtakunnallisesti kuin Kouvolassa, jossa pitkäaikaistyöttömyys nousi edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna 42 prosenttia (+436 henkilöä).

– Pitkäaikaistyöttömyyden nousu on ikävä piirre, johon koronalla on selkeä vaikutus. Tilastoissa näkyy yrittäjille suunnattujen poikkeusjärjestelyjen vaikutus, Kristiina Salo toteaa.

PK-yritysbarometrin mukaan yrittäjien odotukset suhdannekehityksestä ovat luottavaiset ja osittain normalisoituneet vaikean viime vuoden jälkeen. Kymen yrittäjäbarometrin mukaan odotukset niin yleisten suhdannenäkymien, kannattavuuden, liikevaihdon kuin henkilökunnan määrän suhteen ovat kääntyneet nousuun ja kasvuhakuisuus on lisääntynyt.

Myös kaupungin elinkeinoyhtiö Kinnossa tuntuma on sama. Viime aikoina on saatu hyviä investointiuutisia ja vireyttä sekä tekemisen meninikiä löytyy. Kinno oli mukana Kymenlaakson Liiton Yrittäjän tukiverkko -hankkeessa, jossa avustettiin yrityksiä koronakriisin keskellä. Projektin tuloksena koronakriisistä kärsineet yritykset ovat saaneet välitöntä apua taloutensa vakaannuttamiseen ja myyntinsä käynnistämiseen sekä uusien ideoiden että digitaalisten kanavien hyödyntämisen kautta.

– Oli hienoa huomata, että kouvolalaisilla yrityksillä on asenne kohdillaan korona-aikanakin. Yrityksissä käärittiin hihat ja lähdettiin etsimään uusia ideoita oman toiminnan kehittämiseen, sanoo yhteyspäällikkö Leena Gardemeister Kinnosta.

Kaikkiaan koronavuoden aikana on oltu yhteydessä noin tuhanteen yritykseen.

– Myös Kouvolan hankinta-asiamiespalvelu on saanut kiitosta yrityksiltä. Sen avulla kouvolalaiset yritykset ovat päässeet isojen urakoiden alihankintatöihin esimerkiksi Sarkolan koulun rakentamisessa, Leena Gardemeister kertoo.

Kouvolan kaupungin hankinnoissa on tehty usean vuoden ajan töitä hankintojen paikallisuusasteen lisäämiseksi. Kaupunki ja Kinno järjestävät yhteistyössä markkinavuoropuheluja hankintayksiköiden ja yrittäjien välillä. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni yritys pääsee mukaan kaupungin hankintoihin. Kouvolan hankintaohjelmaa päivitetään parhaillaan vuosille 2021–2025.