Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson koronatilanne menossa parempaan suuntaan – Palautuminen perustasolle on mahdollista jo toukokuussa

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmässä todettiin keskiviikkona, että Kymenlaakson koronatilanteessa on jatkunut suuntaus parempaan ja Kymenlaakso jatkaa kiihtymisvaiheessa. Ryhmä ei linjannut tänään uusia suosituksia tai rajoitusten purkamisia. Ryhmässä kuitenkin keskusteltiin ja tehtiin jo alustavia suunnitelmia rajoitusten purkamisesta tilanteessa, jossa koronatilanne kehittyy lähiviikkoinakin parempaan suuntaan.

– Koronatilanne on rauhallinen. Mikäli nykyinen suuntaus jatkuu ja tilanne kehittyy koko ajan parempaan suuntaan, palautuminen perustasolle on mahdollista jo toukokuussa, toteaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Jotta tilanne pysyy hyvänä, jokaisen pitää edelleen noudattaa perusohjeita ja suosituksia. Esimerkiksi käsi- ja yskimishygieniaa, maskin käyttöä ja turvavälejä koskevat suositukset pysyvät vielä pitkään eikä esimerkiksi matkustelua suositella.

Kymsoten tilastoissa on viimeisen 14 vuorokauden aikana kirjattu uusia koronatapauksia 48. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta.

Viikkotasolla tarkasteltuna tartunnoissa on jatkunut selkeä laskusuunta: viikolla 17 uusia tapauksia on todettu 19, viikolla 16 uusia tapauksia oli 28, viikolla 15 uusia 46 ja viikolla 14 uusia 78.

– Huippuviikolla 13 eli maalis-huhtikuun vaihteessa oli 134 uutta tapausta. Vertailun vuoksi tuolloin viikossa tehtiin myös 450 karanteenipäätöstä, nyt on viikossa tehty 37 karanteenipäätöstä. Tästä näkee, että koronaan liittyvä työmääräkin alkaa onneksi vähentyä, Mäntymaa selvittää.

Ilmaantuvuusluku maakunnassa on laskenut ja on nyt 29,2. Positiivisten osuus näytteistä on 1,17 prosenttia.

Tartunnoista noin 60 prosenttia on tullut samassa taloudessa asuvilta ja muusta lähipiiristä: samasta taloudesta noin 40 prosenttia ja muusta lähipiiristä 20 prosenttia. 10 prosentissa tapauksista tartunnanlähde on ollut työpaikka, työpaikka on sijainnut muualla kuin Kymenlaaksossa.

Tällä hetkellä tartunnoista pystytään jäljittämään lähes 90 prosenttia.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti Kymenlaaksossa jatketaan kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta tapahtumiin ja julkisiin kokoontumisiin 16.5. saakka. Edelleen suositellaan, että ei järjestetä yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

Koronakoordinaatioryhmässä käytiin keskustelua ja tehtiin alustavia suunnitelmia siitä, kuinka suosituksia ja rajoituksia voidaan toukokuussa purkaa, jos koronatilanteen hyvä suuntaus jatkuu. Esiin tuotiin muun muassa suositukset kokoontumisrajoituksiin ja kulttuurialan huomioiminen.

Keskusteluissa huolestuvana asiana nousi esiin kymenlaaksolaisten lisääntynyt matkustelu ja ulkomaanmatkojen suunnittelu. Samoin alueellinen koronakoordinaatioryhmä seuraa aktiivisesti, kuinka kansallisilla päätöksillä ja oheistuksilla huomioidaan Pietarissa järjestettävien jalkapallon MM-kilpailuihin liittyvä matkustelu ja siihen liittyvä terveysturvallisuus ja toiminta erityisesti Vaalimaan raja-asemalla.