Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maskeja tienpientareilla ja kaduilla – Siisti siti -kampanja hyvinkin tarpeellinen Kouvolassa

Korona-aikana roskahuomioita tehdään paljon, kun liikutaan enemmän luonnossa. Toimitukseen on tullut useita vinkkejä roskaamisesta. Etenkin käytettyjen kasvomaskien heittäminen luontoon ärsyttää liikkujia. Viimeisin villitys on ripustella maskeja pensaisiin ja puiden oksille.

Kertakäyttöinen maski pitää laittaa käytön jälkeen suoraan sekajäteastiaan. Jos sellaista ei ole, voi maskin laittaa muovipussiin ja myöhemmin roskiin. Luontoon heitetty maski maatuu satoja vuosia ja päätyy vielä mikromuovina luonnon kiertokulkuun.

Roskaavista teineistä on tullut myös huomioita. Eikö samalla vaivalla roskia saisi roskakoriin, kun heittää ne luontoon?

Onko roskakoreja riittävästi ja kaikkien ulottuvissa?

Koulujen toivotaan järjestävän myös tempauksia roskien siivoamiseksi.

Kouvolan kaupungin oma siisteyskampanja on Siisti Siti. Kampanjan aktiivisin kausi keskittyy toukokuulle, mutta toimintaa voi järjestää ympäri vuoden.

Siisti Siti -tempauksessa siivotaan yleensä yhdessä talkoillen, mutta tänä vuonna koronaviruspandemian takia siisteilyä harrastetaan yksin tai perhepiirissä.

Siivouksen yhteydessä tulee noudattaa poikkeusolojen aikana annettuja ohjeistuksia huolellisesti. Hyvä käsihygienia ja lähikontaktien välttäminen ym. muut THL:n ohjeistukset huomioiden.

Siisti Sitissä voit siistiä lähiympäristöä tai piha-alueita tai miksei vaikkapa varastoja ja kodin nurkkiakin. Erityisesti keväällä teiden ja polkujen varsilta löytyy roskaa, mikä kaipaa poimijaa.

Pääsääntöisesti talkoilu tapahtuu omilla työvälineillä. Jos siivoat omaa piha-aluettasi, huolehdithan jätteet esimerkiksi omaan roska-astiaasi. Jos siivoat yleistä aluetta, esimerkiksi puistoa, voit jättää roskat puistossa sijaitsevan isoon roskikseen tai vieressä sijaitsevan koulun tai päiväkodin roskikseen.

Turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota kerättäessä roskia yleisillä paikoilla. Varsinkin puistoissa ja teiden varsilla kannattaa olla tarkkana, ettei lasinsiruja ja injektioneuloja osu ihoon. Mahdollisesti ohi ajavaa liikennettä tulee myös varoa.