Sadalle majoituspaikalle olisi kysyntää – Tarjoa yösijaa KymiLibrin vieraille

Kun Myllykoskella messuja markkinoidaan Suomen leppoisimpina kirjamessuina, vieraille halutaan löytyvän myös paikallinen majoitus. Kuvituskuva

Stiina Kokkonen

Kymi Libri -kirjamessuihin on aikaa vajaat neljä kuukautta. Kirjailijalista alkaa olla valmiina. Viime hetken huippunimi on Ismo Leikola, joka on kirjoittanut vaimonsa Angelikan kanssa juuri ilmestyneen kirjan Suo, kuokka ja Hollywood.

– Kustantamot ja kirjailijat ovat olleet kiinnostuneita tapahtumasta. Kirjailijoita olisi ollut tulossa enemmänkin. Jatkossa kirjatapahtumat eivät välttämättä ole enää kymmenien tuhansien ihmisten massatapahtumia, vaan yhä enemmän pidetään lähimessuja, arvelee Tarja Tornaeus.

Kun Myllykoskella messuja markkinoidaan Suomen leppoisimpina kirjamessuina, vieraille halutaan löytyvän myös paikallinen majoitus.

– Messujen aikaan messuvieraille, näytteilleasettajille, esiintyjille ja kirjailijoille tarvitaan majoitusta. Arviolta ainakin sadalle majoituspaikalle olisi kysyntää, kertoo Jarkko Ryynänen.

Tornaeus ja Ryynänen sanovat, että majoittamalla vieraita on mahdollisuus tienata vähän lisätuloja ja tarjota ennen kaikkea paikallista vieraanvaraisuutta.

Talkooväkeä on jo hyvin ilmoittautunut, mutta lisää joukkoon mahtuu.

Viime hetken huippunimi on Ismo Leikola, joka on kirjoittanut vaimonsa Angelikan kanssa juuri ilmestyneen kirjan Suo, kuokka ja Hollywood.

– Jo pelkästään kuljetuksiin tarvitaan paljon väkeä.

Jokiristeilyt ja aamiaiset kirjailijoiden kanssa olivat ensimmäisillä messuilla suosittuja ja niitä on jo kysytty.

– Mukaan on mahdollista ottaa vain rajoitettu määrä, joten kannattaa ilmoittautua ajoissa.

Pihan markkinapaikkoja on vielä pari jäljellä.

Koronaakaan ei kannata pelätä, kun ei olla pelkästään sisätiloissa. Ohjelmaa striimataan myös koko ajan.

Ohjelmakattaus on hyvin monipuolinen.

– Messuilla viihtyy, vaikka ei olisi kirjoistakaan kiinnostunut, uskoo Jarkko Ryynänen.

Hän nostaa esille Atik Ismailin monologin Älli Bälli Myllykosken kirjastossa, joka on ilmainen kaikille.

– Mika Hentunen kiinnostaa aina. Hän on koko messujen ajan paikan päällä ja osallistuu Stora Enson tapahtumaan. Myllykoski-dokumentin tekijä Kari Pyrhönen on myös monessa mukana. Futismatsi on varmasti hauska. Rock-ooppera Petter Laxin näytökset alkavat messuilla. Kylähullun valinta on myös mielenkiintoinen tapahtuma.

Ja mitä sitten Ryynänen odottaa?

– Leikola on varmaan huippuesiintyjä myös kirjailijana. Lisäksi odotan Eija Ahvoa, joka on Mänttärin sukua. Entinen talousrikollinen J.K. Tamminen ja hänen kirjansa Jari Aarniosta voi myös yllättää.

Tarja Tornaeus nostaa esille Reunan muilla messuilla toteutetun ”kirjailijatapon” sanan säilällä. Rata-kirjoituskilpailun tuloksen julkistaminen on jännittävä tapahtuma. Musiikkiesityksiä on paljon.

– Paikalliset ovat myös vahvasti mukana. Johanna Hasu on monessa roolissa. Luonto on esillä Mika Honkalinnan ja Seppo Vuokon esityksissä. Kouvolaa Alvar Aalto -kaupunkina tuodaan myös esille.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka