Sippolan kirkon katto korjataan - Vesikatto, koristeosat ja julkisivut uusitaan ja tehdään tiili- ja saumakorjauksia

Sippolan kirkko on 1877-1879 rakennettu tornillinen pitkäkirkko. Asemakaavassa kirkko on kirkkolain 14 luvun 5§:n nojalla suojeltu. Raija Anttila

Kouvolan seurakuntayhtymä teettää Sippolan kirkon vesikaton ja sen koristeosien sekä julkisivupellitysten uusimisen ja korjaamisen. Lisäksi tehdään paikallisia tiili- ja saumakorjauksia. Ikkunoiden vesipeltejä ei uusita tässä yhteydessä. Ikkunoiden korjaukset ja niiden vesipeltien uusiminen tehdään myöhemmin eri suunnitelman mukaan.

Museovirastolta on pyydetty lausunto suunnitelmista.

Yhteinen kirkkoneuvosto valitsi halvimman tarjouksen tehneen AJ-Rakennuspelti Oy:n kokonaisurakan tekijäksi. Tarjoushinta on 370 140 euroa ja laskutyön kattohinta 37 070 euroa. Hinnat sisältävät alvin. Telineurakoitsija on Telinekataja. Alvillinen hinta on 113 574,08 euroa.

Sippolan kirkko on 1877–1879 rakennettu tornillinen pitkäkirkko, johon alttarin puolella liittyy monikulmainen apsis. Asemakaavassa kirkko on kirkkolain 14 luvun 5§:n nojalla suojeltu. Katto on uusittu 1950-luvulla ja sitä on maalattu ilmeisesti 1986 ja korjattu paikoin 2008.

Kirkon katosta on tehty kuntotarkastus 23.3.2020. Katossa on havaittu vuotojakesällä kovalla sateella ja lämpövuotoa. Tarkastuksessa oli todettu kirkko-osan katolla runsaasti ruostuneita saumoja ja saumavuotoja. Katon räystäsrakenteet ovat rikkoutuneet ja niitä on paikattu. Tornin peltikatteessa on samoin todettu ruostuneita osia ja niiden liitoksissa on rakoja. Katon ja julkisivun koristerakenteiden pellitykset ovat huonokuntoiset ja epätiiviit. Ikkunoiden ja julkisivuosien vesipellitykset ovat paikoin voimakkaasti ruosteisia. Yläpohjan puurakenteet ovat suurelta osin kunnossa. Vesikatteen ruodelaudoituksessa on vuotojälkiä. Yläpohjan tuuletus ei toimi. Katolla on lisäksi puutteita kattoturvavarusteissa.

Kirkkorakennuksen harjakatto-osan sekä apsiksen saumattu vesikate uusitaan ruoteineen. Harjakatto-osan ja apsiksen katon tuuletusta parannetaan katteen alapuolisten rakenteiden muutoksilla ja lisäämällä alipainetuulettimia. Katolle asennetaan jalkarännit, syöksytorvet, lumiesteet ja kattoturvatuotteet suunnitelmien mukaan. Harjakaton ja apsiksen vesikate tehdään galvanoidusta pellistä saumattuna ja jatkokset laskostettuina. Vesikatetta ei maalata tässä vaiheessa.

Kirkon kellotornin ja fiaalien vesikatteet uusitaan nykyisen mallin mukaan galvanoidulla pellillä maalaamattomana. Pellitysten uusiminen voidaan mahdollisesti korvata pellitysten korjaamisella, mikäli todetaan, että korjauksilla voidaan saavuttaa riittävä varmuus.

Kirkon kattoristi, päädyn kattoristi, fiaalien ristit 4 kappaletta ja fiaalien koristenupit 8 kappaletta sekä sisäänkäynnin risti korjataan joko uusimalla pellitykset nykyisen mallin mukaan maalamattomalla pellillä tai paikkauksilla. Mikäli koristeosien runkorakenteessa havaitaan vaurioita, korjataan nämä nykyisen mallin mukaan.

Nykyisiä julkisivupellityksiä uusitaan maalaamattomalla galvanoidulla pellillä. Tiili- ja saumakorjauksia tehdään paikallisesti käyttäen mahdollisimman lähelle nykyisenlaisia tiiliä.

Kommentoi