Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anjalankosken Yrittäjien Nuori yrittäjä -palkinnon saaja, ummeljokelainen Eetu Noukkala: Tykkään, että on aina monta hommaa vireillä

– Olen aina ottanut isoja riskejä ja niin aion tehdä tulevaisuudessakin. Mutta en minä mihinkään hölmöihin projekteihin lähde, muistuttaa ummeljokelainen

– Olen aina ottanut isoja riskejä ja niin aion tehdä tulevaisuudessakin. Mutta en minä mihinkään hölmöihin projekteihin lähde, muistuttaa ummeljokelainen Eetu Noukkala. Hän on tämänvuotisen Anjalankosken Yrittäjien myöntämän Nuori Yrittäjä -palkinnon saaja.

– Minulla on lapsuudesta lähtien ollut into erilaisten koneiden ajamiseen. Tykkään, että on koko ajan monta hommaa vireillä ja että on pientä painetta, kuvailee Noukkala yrittäjätaivaltaan, joka on ollut lähes koko ajan kasvun aikaa.

Nyt kolmekymppinen Noukkala osti ensimmäisen traktorinsa ollessaan 19-vuotias. Hän oli perustanut yhdessä vanhempiensa kanssa Maatalousyhtymä Noukkalan, josta omisti puolet. Vanhemmilla Kirsimarja ja Antero Noukkalalla oli toinen puolikas.

Vuonna 2014 Eetu Noukkala päätti perustaa Kuljetusurakointi Noukkala Oy:n, jonka hän omistaa kokonaan.

– Osakeyhtiö tuli ajankohtaiseksi, kun työtehtävät alkoivat monipuolistua. Samalla konekanta alkoi lisääntyä. Ensimmäisen kuorma-auton ostin osakeyhtiön perustamisvuonna, muistelee Noukkala.

Nimenomaan monipuolisuus on taannut yrityksen kasvun ja menestymisen. Liikevaihto on kasvanut koko ajan ja on nyt 1,4 miljoonaa euroa.

– Yrityksessä on kolme kaivinkonetta, viisi traktoria, neljä kuorma-autoa ja yksi rehusilppuri rehuntekoon kesällä. Teemme naudanrehua yhdessä muutaman urakoitsijan kanssa ympäri Kymenlaaksoa ja välillä maakunnan rajan ulkopuolellakin.

Työ kuorma-autoilla tuo yrityksen liikevaihdosta noin 60 prosenttia.

– Kaksi kuorma-autoa on hakkeen- ja turpeenajossa. Kolmatta koukkulava-autoa käytetään kaikenlaiseen ajoon. Neljäs kuorma-automme on puoliperälavetti. Kolmesta kaivinkoneesta yksi on maansiirtohommissa ja kaksi turvesuolla lastauskoneina. Viisi traktoria ovat erilaisissa työtehtävissä. Kesällä meillä on tarvittaessa käytössä myös vuokratraktoreita, jos on kiiretilanne, selvittää Noukkala.

Kuljetusurakointi Noukkala Oy:ssä on yrittäjän ohella seitsemän ulkopuolista työntekijää. Lisäksi Noukkalan Tia-vaimo on osakeyhtiössä mukana ja tekee toimistotyöt. Pariskunnalla on 2-vuotias Inari-tytär.

– Tulevaisuudessa on tarkoitus kehittää yritystoimintaa edelleen ja uusia kalustoa, mutta laajentumiseen ei ole tarvetta. Minulla on nyt sellaiset työmiehet, joiden kanssa homma pelaa. Ammattitaitoiset ja itsenäisiin ratkaisuihin työmailla kykenevät työntekijät ovat kullanarvoisia. Heitä ei ole helppo löytää.

Yhteistyö muiden yrittäjien kanssa on Noukkalan mielestä tärkeää.

– Työmaat alkavat olla jo niin isoja, että on hyvä verkostoitua. Meitä on hyvä viiden–kuuden yrittäjän rypäs, jolla on mahdollisuus toimia yhdessä.

Koronapandemia ei ole juurikaan vaikuttanut Kuljetusurakointi Noukkala Oy:n töihin.

– Maansiirtopuoli hiljeni loppukesästä. Talviaikana on aina hiljaisempaa, ja ensi kesä on näiden töiden osalta vielä kysymysmerkki, aprikoi Noukkala.

– Säätila vaikuttaa tuleviin töihimme enemmän kuin korona. Tarvittaisiin kunnon talvi ja 5–15 asteen pakkasia, jotta hake- ja turvetyöt sujuisivat parhaalla mahdollisella tavalla.

Saamastaan yrittäjäpalkinnosta Noukkala kertoo olevansa ylpeä.

– Tämä on hieno huomionosoitus ja merkki siitä, että jotain saanut tehtyä elämässä, kuvailee Noukkala, joka painaa pitkää päivää.

– Töitä on tehtävä, kun on niiden aika. Sillä ei ole väliä, onko arkipäivä tai sunnuntai. Välillä otamme perheen kanssa irtioton ja menemme kolmestaan appiukon mökille Pyhätunturille. Sielläkin puhelin on toki koko ajan päällä, naurahtaa Noukkala.

Traktoripulling on Eetu Noukkalalle tärkeä harrastus. Hän on ollut mukana järjestämässä Kouvola Power Pulling -kilpailuja ja on myös itse osallistunut kisoihin.

– Kilpailut jäivät viime kesänä pitämättä, mutta toivottavasti ne saadaan pidettyä ensi kesänä.