Kymi Libri -kirjamessujen rinnalla Pyhtää Libri – Kirjatapahtuman konseptia sovellettu myös Virossa

Ensi kesänä järjestetään toisen kerran Kymi Libri -tapahtuma Myllykoskella. Uudenlaiseen yhteisölliseen kirjamessukonseptiin sisältyy haastattelujen ja paneelikeskustelujen lisäksi eri taiteenlajeja yhdistäviä

Jarkko Ryynänen hoitaa tapahtuman nettisivuston täydentämistä ja ylläpitoa, ennakkomarkkinointia ja yhteydet messuilla esiintyviin noin sataan kirjailijaan ja taiteilijaan. Kuva: Henna Viren

Keskilaakso

Ensi kesänä järjestetään toisen kerran Kymi Libri -tapahtuma Myllykoskella. Uudenlaiseen yhteisölliseen kirjamessukonseptiin sisältyy haastattelujen ja paneelikeskustelujen lisäksi eri taiteenlajeja yhdistäviä esityksiä ja uusia ohjelmaformaatteja tunnelmallisessa kylämiljöössä, muun muassa jokiristeilyjä. Leppoisan kirjatapahtuman konseptia on sovellettu nyt myös Virossa Keilan kaupungissa. Kesällä Kymi Librin rinnalla toteutuu Pyhtää Libri.

– Kymi Libri on paitsi live-tapahtuma Myllykoskella, myös konsepti, jota voi soveltaa muille paikkakunnille. Pienimmillään kunta tai muu organisaatio järjestää yhden päivän tapahtuman, jossa on tietopuolinen luento, kirjailijan haastattelu, paneelikeskustelu ja työpaja – siis kuuntelemisen lisäksi tekemistä ja vuorovaikutusta. Kirjallisuus yhdistyy muihin taiteenlajeihin esim niin, että tapahtumapaikassa on taidenäyttely ja ohjelman joukossa on musiikkia/tanssia. Mukana voi olla kilpailu, jonka tulokset julkistetaan tapahtumapäivänä. Paikallisuus näkyy aiheissa ja esiintyjissä, ja yritysten ja muiden tahojen kanssa tehdään yhteistyötä. Paikallinen erikoisuus tekee tapahtumasta persoonallisen. Meillä on muun muassa jokiristeily ja kirjailijoiden urheilumatsit, kertoo Reuna-kustantamon vetäjä Tarja Tornaeus.

Pyhtää Librin suunnittelu on jo pitkällä.

– Heillä on EU-tukea, logo suunniteltuna ja ohjelma melko pitkälle sovittuna. Pyhtää sisällissodassa -kirjan tekijä kertoo omista kirjoistaan, minä menen pitämään luennon suku- tai kyläkirjan tekemisestä. Sama kirjansidontatyöpaja tulossa kuin meillä viimeksi. Anjalasta kotoisin olevat MTV:n toimittaja Kari Pyrhönen esiintyy sekä Myllykoskella että Pyhtäällä. Myös Pyhtäällä on jokiristeily.

Viime syksynä Reunan kirjailija Roland Tönisson vei Kymi Librin konseptin Viroon ja järjesti Keilan kaupungin kanssa tapahtuman Keila Raamat. Ensi vuonna Roland toivoo Keilaan vierailijoiksi suomalaiskirjailijoita.

– Lisäksi pienimuotoisia sovelluksia konseptista on tulossa: Puolakan kirjamessupäivä ja Stora Enson päivä Inkeroisissa. Kahvila Matinpoika on myös kiinnostunut järjestämään ohjelmaa, jossa myös paikallinen k-kauppa olisi mukana. Kiinnostusta on ollut Iitissä ja Mikkelissäkin.

Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt Kymi Libri -kirjamessukonseptin kehittäjälle PRO Kaakon kirjamessut ry:lle valtiontukea tuottajan palkkaamiseen puoleksi vuodeksi. Tuottajaksi valittiin Jarkko Ryynänen, joka on työskennellyt kaksi vuotta Reuna-kustantamossa kirjamyynnin parissa ja äänikirjojen tuottajana. Hän opiskelee kulttuurituottajaksi. Jarkko siirtyy uuteen tehtävään 1.2.

Tuottajan tehtäviin kuuluu tapahtuman nettisivuston täydentäminen ja ylläpito, ennakkomarkkinointi ja yhteydet messuilla esiintyviin noin sataan kirjailijaan ja taiteilijaan. Ohjelmasuunnittelusta vastaa Tarja Tornaeus. Käytännön järjestelyt nelipäiväisillä kirjamessuilla 22.–25.7. hoidetaan noin 30 hengen talkooporukan ja paikallisten yritysten voimin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka