Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni. Tieto lisää tuskaa, mutta kyllä siitä usein on apua päätöksenteossa

Ratamo. Paljon näkee yleisönosastokirjoituksia siitä, kuinka valtuusto on tyrinyt leikkaavan sairaalan Kotkaan. Tosiasia on, että yksi tärkeimmistä asioista, jotka vaikuttivat uuden Kouvolan syntyyn, oli terveydenhuollon turvaaminen. Ja niin ajatteli silloinen maan hallituskin. Kunnille tarjottiin miljoonia tukemaan kuntaliitoksia. Heti ensitöikseen Kouvola ottikin Poksin sairaalan omaksi toiminnakseen. Kunnes tuli Sipilän hallitus ja silloiset hallituspuolueet, jotka hallinnollisella päätöksellä siirsivät leikkaustoiminnan Kotkaan. Nyt rakentaminen Kotkassa on viety niin pitkälle, ettei taloudellisia mahdollisuuksia purkaa päätöstä enää ole.

Kuuden kunnan palveluverkon ylläpitäminen. Tätä hokemaa sortui vielä kaupunginjohtajakin käyttämään talousarvion 2021 katsauksessaan. Sitä ei ole ylläpidetty enää vuosiin. Käytän esimerkkinä entistä Anjalankoskea; Virkamiehet siirtyivät saman tien Kouvolan keskustaan ja hetken päästä oli kaupungintalo tyhjä, kunnalliset vanhainkodit lopetettiin, perhetukikeskus loppui, neuvolat lakkautettiin, kyläkoulut on suljettu kohta viimeistä myöden, kunnallisia päiväkoteja lopetetaan (sitä kutsutaan kehittämiseksi), Keltakankaan ammattikoulua ei enää ole, lukio loppui, sosiaalipalvelut on kaikki siirretty keskustaan. Palveluverkosta on jäljellä Keltakankaan terveysasema, pari kirjastoa, uimahalli ja taajamakoulut Inkeroisissa ja Myllykoskella. Sama meno jatkuu muissakin liitoskunnissa. Lähiöissä vielä riittää yksi auto perheessä, harvioissa pitää olla kaksi.

Kuntavaalit lähestyvät. Vanhat jäärät pitää siirtää syrjään ja nuoret ja äidit haluavat päättämään asioista. Se onkin suotavaa. Tervetuloa. Olen kuitenkin miettinyt, ettei ikä ole vain numero. Se on myös kokemusta. Näin entisenä nuorena minulla on kokemusta parisuhteesta, lapsista, erosta, isovanhemmuudesta, työttömyydestä ja erilaisista ammateista niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Kunnalliset lautakunnat, valtuustot ja kaupunginhallitukset ovat tulleet tutuiksi. Ay-liikkeestä puheenjohtajan ja pääluottamusmiehen toimet. Tieto lisää tuskaa, mutta kyllä siitä usein on apua päätöksenteossa. Kunnallisessa päätöksenteossa puhutaan kaupungin edusta, mutta pitää muistaa, että Kouvolan kaupunki muodostuu erilaisista taajamista, kylistä, perheistä, lapsista, nuorista, aikuisista ja aikuisista vanhuksista, ihmisistä joilla on usein hyvinkin erilaiset tarpeet, joita kaupungin toimien tulee tukea.

Mennyt talvi on ollut loistava. Koko talven on päässyt hiihtämään. Missään ei tapaa niin iloisia ja onnellisen näköisiä ihmisiä kuin ladulla. Tällä viikolla oli viimeinen pakkasaamu. Olisi ollut lentokeli, mutta Myllykosken ja Hevosmäen väli oli jo kovien tuulien takia niin roskainen, että hiihto muistutti enemmän sauvakävelyä sukset jalassa. Ei haittaa. Pääasia on liikunta. Loppuviikon voikin hiihdellä T-paita päällä. Kiitos kunnallisesta latuverkosta.

Jorma Liukkonen

Kaupunginvatuutettu, vas.