Nuoren ääni: Suomessa liian aikaiset kouluaamut

Useimmissa Suomen kouluissa koulupäivä alkaa, lähes aina, kello kahdeksan. Koulun pitäisi alkaa kymmeneltä. Oletko koskaan herännyt aikaisin aamulla ja lähtenyt

Jade Taimen

Useimmissa Suomen kouluissa koulupäivä alkaa, lähes aina, kello kahdeksan. Koulun pitäisi alkaa kymmeneltä.

Oletko koskaan herännyt aikaisin aamulla ja lähtenyt rättiväsyneenä kouluun tai töihin? Useimmat nuoret ovat kokeneet tämän. Aikaisten heräämisten vaikutuksesta osa nuorista kärsii fyysisistä oireista, kuten päänsärystä. Heti aamusta on vaikea oppia uusia asioita, varsinkin, jos ei ole saanut tarpeeksi unta edellisenä yönä. On myös monia kuljetusoppilaita, jotka ovat odottamassa pysäkillä jo seitsemältä, kun koulu alkaa kahdeksalta.

Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan nuoret nukkuvat liian vähän aikaisten heräämisten vuoksi. Murrosikää käydessään läpi, nuoren vuorokausirytmi viivästyy kahdella-kolmella tunnilla, jolloin nukahtaminen ennen kello 23:a on haastavaa, melkein jopa mahdotonta. Tutkimuksen tuloksena oli, että nuorille sopivin koulun alkamisaika on aikaisintaan 9.30.

Monet varmaan ajattelevat, että nuorten kuuluisi mennä aikaisemmin nukkumaan. Mutta entä ne aktiiviset nuoret, joilla on harrastuksia? Jotkut harjoitukset loppuvat vasta kahdeksalta, jonka jälkeen on kotimatka. Jos matka kestää esimerkiksi puoli tuntia, on kello jo puoli yhdeksän, kun saapuu kotiin. Sen jälkeen pitää tehdä iltatoimet. Aktiivisten treenien jälkeen on lähes mahdotonta rauhoittua nukkumaan, joten nukahtaminen venyy myöhäisempään.

Koulun pitäisi alkaa kymmeneltä tai aikaisintaan yhdeksältä, sillä silloin ei olisi niin kiire ja koulussakin jaksaisi keskittyä paremmin, hyvin nukutun yön jälkeen.

Jade Taimen

Myllykosken yhteiskoulu

Kommentoi