Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide. Kouvolassa ei ole sairaalaa – vain suurehko terveyskeskus

Yhdyn joka suhteessa Una Lehtisen mielipiteeseen viime torstain lehden Mielipide-sivulla. Huonompaan suuntaan ollaan edelleen menossa, ja on menty aina vuodesta

Yhdyn joka suhteessa Una Lehtisen mielipiteeseen viime torstain lehden Mielipide-sivulla. Huonompaan suuntaan ollaan edelleen menossa, ja on menty aina vuodesta 2012 alkaen. Silloin aloitettiin Kouvola terveyspalveluiden uudelleen järjestely.

Järjestelykokouksen ensimmäisiä puheenvuoroja käytti emeritusprofessori Kekomäki, joka lähes ensimmäiseksi sanoi: ”Älkää sitten kouvolalaiset ruvetko säästämään sairaalan seinistä, seinät ovat terveyden- ja sairaanhoidossa vain muutamien (alle 10%) prosenttien asia. Sairaala maksaa 70–80 miljoonaa (vuosi oli 2011) jaettuna vähintäinkin 40–50 vuodelle. Terveyden ja sairaanhoidosta maksatte 300–400 miljoonaa joka vuosi.” Kouvolalaiset eivät uskoneet professori Kekomäkeä. Koko systeemi sysättiin silloisen uuden valtuuston toimesta kohtalokkaasti vikaraiteelle.

Tänä päivänä on tilanne se, että meillä Kouvolassa ei ole sairaalaa – vain suurehko terveyskeskus. Terveyden- ja sairaanhoitomme maksaa kokonaisuutena lähes 500 miljoonaa ja se menee suurelta osin Kymsoten pohjattomaan kaivoon, jossa se mielestäni joltain osin halpuuttaa Kymenlaakson eteläisten kuntien sairaalapalveluita. Edellisessä lauseessa mainitsemani summa ei kata läheskään kaikkia kustannuksia, joita kouvolalaiset joutuvat sairaalapalveluistaan maksamaan. Ei esimerkiksi sairaiden matkakuluja, eikä niiden omaisten kuluja, jotka käyvät omaistaan sairaalassa katsomassa. Lisäksi Kouvola on menettänyt työntekijöiden palkoista perittyjä palkkaveroja useita satoja tuhansia, ehkä miljoonia.

Sairaalan paikka Kotkan saarella on huonoin mahdollinen valinta. 60 kilometrin ympyrä, sairaala keskipisteenä, pitää toiselta puoliskoltaan sisällään lähinnä silakoita, jotka eivät varmaankaan tarvitse erikoissairaanhoitoa.

Kymsoten viime vuosien rakennusprojektit ja niiden kustannukset eivät voi olla järkevien ihmisten päättämiä. Uusi sairaala Helsingissä (Lasten sairaala) maksoi nettitietojen mukaa 173 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Koksin korjaus (ei saatu uutta) maksoi tai tullee maksamaan ainakin 200 miljoonaa ja siihen Ratamo päälle noin 80–90 miljoonaa euroa. Rahaa on siis kulunut lähes 300 miljoonaa!

Ehdotukseni uusille valtuutetuille: Erottakaa Kouvola Kymsotesta ja rakentakaa Kouvolaan kunnon sairaala, se maksaa itsensä!

Jussi Raukko

vanha änkyrä

Myllykoski