Keskilaakson historiaa

Keskisen Kymenlaakson paikallislehti

Paikalliset yrittäjät ja kotiseutuihmiset perustivat Kymen Keskilaakson vuonna 1931. Ensimmäinen numero ilmestyi 28.11.1931. Vuonna 1975 nimensä Anjalankosken Sanomiksi muuttanut lehti on yksi maamme vanhimmista paikallislehdistä.

Lehden perustajat olivat kaukonäköisiä. He tekivät paikallislehden, josta tuli uutisväline ja menestyvä yritys, jossa arvostetaan lukijoita ja ilmoittajia.

Vuoden 2007 alussa lehti palasi juurilleen, kun nimi vaihdettiin takaisin Keskilaaksoksi. Nimivaihdos osui oikeaan aikaan, koska 2009 alusta alkaen syntyi yhteinen Kouvola. Keskilaakso laajeni vuoden 2019 alussa myös Elimäen ja Korian paikallislehdeksi – juurilleen niin kuin lehden perustettaessakin. Keskilaakso on nyt eteläisen Kouvolan äänenkannattaja ja puolestapuhuja.

Lähes yhdeksän vuosikymmentä kertoo, että paikallislehden elinvoima on edelleen vahvasti paikallisuudessa. Mikään toinen tiedotusväline ei kerro seudun asioista läheisemmin ja tarkemmin kuin tilattava, torstaina ilmestyvä Keskilaakso.

Lehden omisti Keskilaakso Oy vuoteen 2001 asti. Sen jälkeen lehteä julkaisi Sanoma-konserniin kuuluva Sanoma Lehtimedia Oy. Vuoden 2011 alusta paikallislehden omistajaksi ja julkaisijana aloitti ESV-Paikallismediat Oy Länsi-Savo -konsernista. Vuonna 2019 lehti siirtyi Keskisuomalainen-konsernin omistukseen. Vuonna 2020 julkaisijaksi tuli Kaakon Viestintä Oy.

Lehden päätoimittajia ovat olleet F.A. Havola, Vilho Jääskeläinen, Veikko Talvi, Reino Topi, Martti O. Kokko, Esko Saarinen, Salme Saarinen, joka myöhemmin otti käyttöönsä tyttönimensä Tetri, Aarre Merilä, Markku Saari, Osmo Havuaho, Terttu Iiskola, Tarja Nyman ja Stiina Kokkonen.

Lehti painetaan Kaakon Viestintä Oy:n Kouvolan painossa.

 

Palvelulupaus

Keskilaakso toimii keskisen Kymenlaakson puolestapuhujana. Paikallislehti kertoo eteläisen Kouvolan mielenkiintoisimmat puheenaiheet.

Yrittäjien, muiden alueen toimijoiden ja asukkaiden yhteistyötä korostetaan ja ne tuodaan lehden eri kanavissa esille palvelujen säilymiseksi lehden toiminta-alueella.

Lähipalveluja tulee kehittää ja arvostaa tasapuolisesti koko Kouvolan alueella, että taajamat säilyvät elävinä.

 

Toimituksen ja konttorin tilahistoriaa

Lehteä on toimitettu monessa paikassa; vuokratilat vaihtuivat tiuhaan. Ensimmäiset kaksi vuosikymmentä toimitus ja konttori pysyivät yhdessä, kunnes 1950 toimitus siirtyi Myllykoskelle perustettuun kirjapainotaloon ja konttori jäi Inkeroisiin.

Kaikkein ensimmäiseksi Inkeroisissa 1931 perustettua Keskilaakso-lehteä toimitettiin maisteri Edv. Kallelan asunnossa, pienessä vinttikamarissa Opistontiellä. 

Kun H. E. Kiviluoto tuli toimitussihteeriksi 1932, lehden toimitus siirtyi Mämmälän koululle, opettajan asuntoon (sinne sijoittui myös lehdelle hankittu puhelin).

1934 ensimmäinen toimittaja tuli lehteen. Nyt vuokrattiin asunto Terholan mäeltä. Se oli yksi huone, jossa oli paitsi asunto myös toimitus ja konttorikin. Toimittaja Jussi Lopin mukaan hän oli täysihoitolaisena rva Ida Piipposen kodissa.

1937 toimittajaksi vaihtui Vilho Jääskeläinen. Hänelle vuokrattiin asunto Terholasta.

1939 Veikko Talven aikana oli sitten jo ajanmukainen toimitushuoneisto huonekaluineen keskeisellä paikalla Inkeroisissa Saalastin talossa. 1940 talvisodan aikana pommi osui taloon ja toimittaja Reino Topi kuoli.

Toimitus siirtyi väliaikaisesti Rantasen majataloon, kunnes saatiin oma huone Saalastin talosta.

1941 lehden toimituksen osoitteena ehti olla Marinkylässä Emil Sipun talo, josta muutto tuli taas Opistontielle tuttuun taloon eli Hilda Turkian taloon.

Seuraava osoite olikin jo vähän pysyvämpi, aseman lähistöllä sijainnut Anton Huovilan omistama talo. Siitä toimitus muutti Myllykoskelle. Konttori pysyi Inkeroisissa, jossa osoitetta vaihdettiin useasti. Ensimmäinen oma osake oli kerrostalossa osoitteessa Keskustie 7. Sieltä konttori muutti myöskin omistamaansa osakkeeseen Päätie 23:een (Kantakievarin siipirakennus) ja sen jälkeen kadun toiselle puolelle Osuuspankin päätyyn. Sieltä konttori muutti 80-luvulla Keskilaakso-taloon osoitteeseen Päätie 19. 

Myllykoskellakin toimitus ehti sijaita monessa paikassa: vuonna 1950 tehtaan perustaman Myllykosken Kirjapainon yläkerrassa, vuonna 1953 vanhassa koulutalossa, sitten teollisuushallissa Jäsperintiellä, Säästöpankin talossa ja vielä liikekeskuksessakin. Tämän jälkeen tuli vielä yksi muutto, Viestintäkeskukseen Valtatien varteen 1992 valmistuneeseen taloon. 

Marraskuussa 2019 Keskilaakson toimitilat muuttivat Inkeroisten keskustaan Päätien varteen.

Lähde: Keskilaakson historiikki ”Sanat Siltana”/Inkeri Marttila

 

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...