Ylioppilaskirjoitukset lähestyvät – Elena Ahtiainen kaipasi lähiopetusta etäkoulun sijaan

Soiniityssä asuva Elena Ahtiainen on opiskellut ja valmistautunut ylioppilaskirjoituksiin joulukuun alkupuolelta lähtien kotona. Lukiolaiset siirrettiin etäopiskeluun, jotta opiskelijoiden terveys ja

Elimäen lukion abiturientti Elena Ahtiainen kertoo kaivaneensa jo viikon etäopiskelun jälkeen kouluun ja opiskelukavereiden pariin. (Kuva: Elena Ahtiaisen albumi)

Raija Anttila

Soiniityssä asuva Elena Ahtiainen on opiskellut ja valmistautunut ylioppilaskirjoituksiin joulukuun alkupuolelta lähtien kotona. Lukiolaiset siirrettiin etäopiskeluun, jotta opiskelijoiden terveys ja ylioppilaskirjoitusten järjestäminen voidaan turvata mahdollisimman hyvin.

– Lukioaika on jotenkin hurahtanut todella nopeasti, Elena miettii ja iloitsee siitä, että lukiolaisille tärkeät vanhojentanssit ehdittiin tanssia, mutta penkkarit sen sijaan jäivät valitettavasti väliin.

– Kun viime keväänä siirryimme etäopiskeluun, kaikki oli uutta, mutta jo viikon kuluttua kaipasin takaisin koulun penkille ja kavereiden pariin.

– Olisi ollut ihana opiskella normaalisti, etenkin nyt, kun olemme Elimäen lukion historian viimeiset abit.

– Teamsissa ja muissa sähköisissä kanavissa opiskelu on ainakin minulle aika rankkaa. Ajatukset karkaavat helposti ja keskittyminen on vaikeampaa kuin luokkahuoneessa. Ainakin minä jouduin tekemään mielestäni tavallista enemmän töitä itsenäisesti etätuntien jälkeen.

– Muutenkin vastuu omasta opiskelusta ja tehtävien tekemisestä siirtyi etäopintojen myötä entistä enemmän pelkästään meille opiskelijoille.

– Koulu ei kuitenkaan ole jättänyt meitä itseksemme. Opettajat, ryhmänohjaaja, opo ja erityisopettaja ovat muistutelleet, että heihin saa yhteyden, jos tarvitsee neuvoja tai apua. Toisaalta kynnys yhteyden ottamiseen voi olla korkeampi kuin jos tapaisi heitä henkilökohtaisesti, Elena miettii.

Abiturientit olisivat normaaliaikanakin tällä hetkellä lukulomalla valmistautumassa maaliskuun puolivälissä alkaviin ylioppilaskirjoituksiin. Elena kirjoitti jo syksyllä englannin, ruotsin, maantiedon ja matematiikan. Kevään kirjoituksissa hän aikoo kirjoittaa matematiikan uudelleen sekä kemian ja äidinkielen.

– Syksyllä matematiikkaan valmistautuminen jäi vähemmälle, joten haluan kirjoittaa sen keväällä uudelleen.

– Oli hyvä, että meillä abeilla oli mahdollisuus tehdä matematiikan ja kemian preliminäärit halutessamme koululla. Minä tartuinkin tähän tilaisuuteen.

– Oli tärkeää nähdä ja testata vielä käytännössä, miten kaikki toimii.

– Olemme tosin lähes koko lukioajan tehneet esimerkiksi matematiikan ja kemian tehtäviä tietokoneella. Rutiini siihen on kehittynyt edelleen kotona opiskelun aikana.

Lähestyvät ylioppilaskirjoitukset jännittävät Elenaa jonkin verran.

– Enemmän jännittää kuin syksyllä. Mietityttää, olenko varmasti ollut riittävän ahkera ja opiskellut tarpeeksi.

– Yritän kuitenkin selittää itselleni, että olen tehnyt parhaani, ja se saa riittää. Minulla ei ole mitään suuria tavoitteita kirjoitusten tulosten suhteen, kunhan läpi menevät, tuotantotaloutta tai logistiikkaa opiskelemaan haluava Elena kertoo.

Hän tunnustaa, että opiskelukavereita ja vertaistukea on ikävä. Yhteydenpito mobiililaitteiden välityksellä ei korvaa aitoja kohtaamisia.

– Vapaa-ajalla pyrin unohtamaan opiskelut ja nautin ulkoilemisesta sekä perheeni kanssa olemisesta.

– Koko ajan ei jaksa opiskella.

Kommentoi