0

Keltakankaan terveysasemalle koronarokotuspiste

Joukkorokotukset alkavat eri puolilla Kymenlaaksoa torstaina 25.2. Ensimmäiseksi koronarokotusta tarjotaan 85 vuotta täyttäneille ja tätä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen ja samassa taloudessa asuville. Tämän ryhmän ajanvaraus alkoi vilkkaana 17.2. ja on käynnissä edelleen. Muut kymenlaaksolaiset eivät voi vielä varata koronarokotusaikoja. Kouvolassa rokotus käynnistyy Marjoniemen terveysasemalla ja Keltakankaan terveysasemalla.
Seuraava rokotettavien ikäryhmä on 80-84 -vuotiaat, joiden ajanvaraus alkaa viikolla 10 ja rokotukset viikolla 11. Asiasta tiedotetaan myöhemmin tarkemmin ja tälle ikääntyneiden ryhmälle lähetään myös kirje, jossa annetaan tietoa koronarokotuksista ja ohjeet ajanvarauksesta. Rokotusta tarjotaan samalla myös näiden ikääntyneiden omaishoitajille ja samassa taloudessa asuville.
Kymsotessa noudatetaan kansallista koronarokotusstrategiaa ja THL:n rokotusjärjestystä. Koronarokotetta saadaan Suomeen vähitellen ja myyntiluvat asettavat ehtoja rokotteiden käytölle, minkä vuoksi rokotetta voidaan aluksi tarjota vain tietyille ryhmille.
– Joukkorokotusten suunnittelussa rokotteiden saatavuus eli määrä ja rokotevalmiste vaikuttavat kaikkeen: ketä rokotetaan ja missä. Rokotuspisteissä ei voi turvallisuussyistä rokottaa samaan aikaan eri rokotevalmisteilla. Esimerkiksi ikääntyneiden rokotukseen sopiva Pfizer-rokote on hankalimmin käsiteltävä, mikä puoltaa harvoja rokotuspaikkoja mieluiten terveydenhuollon yksiköissä, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo.
– Rokotussuunnitelmaa joudutaan sopeuttamaan koko ajan muuttuvan rokotesaannin vaatimuksiin niin, että saataisiin annokset mahdollisimman nopeasti apteekin varastosta kansalaisille. Tällä hetkellä olemme käyttäneet tehokkaasti kaikki Kymenlaaksoon saadut rokotteet.
Kymsotessa on ollut alusta asti käytössä Pfizerin ja Biontechin rokote. Tällä viikolla on saatu myös sekä Astra-Zenecan että Modernan rokotteita. Astra-Zenecan rokotetta tullaan käyttämään kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän linjauksen mukaisesti alle 70-vuotiaiden rokotuksissa. Modernan rokote puolestaan sopii myös ikääntyneille ja se soveltuu muita valmisteita paremmin myös liikkuvaan rokotustyöhön.

Kymsotessa on rokotettu rokotusjärjestyksen mukaisesti ensimmäisenä koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö sekä ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö ja asukkaat.
– Henkilöstön rokotetarve on ollut laaja. Kymsotessa olemme priorisoineet hoivakotien ja muiden asumispalveluiden asukkaiden rokotukset sekä kotihoidon rokotukset. Ne ovat joko hoidettu tai käynnissä parhaillaan, Mäntymaa selvittää.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille on annettu ensi- ja uusinta-annoksia yhteensä 8079 rokotetta. Koronarokotuksia on annettu ikääntyneille ja muille tehostetun palveluasumisen asiakkaille 2510, ikääntyneille palveluasumisen asukkaille 600 sekä säännöllisen kotihoidon asukkaille 510 rokotusta. Kymenlaaksossa on tähän mennessä annettu yhteensä 11699 koronarokotusta. Näistä reilu 3130 on ns. kakkosrokotetta.
Toisena THL:n rokotusjärjestyksessä ovat ikääntyneet ja tämän jälkeen tulevat alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Rokotusjärjestykseen vaikuttaa myös se, että Kymsotessakin Astra-Zenecan rokotetta tullaan käyttämään kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän linjauksen mukaisesti alle 70-vuotaiden rokotuksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että riskiryhmien rokotukset tullaan aloittamaan ikääntyneiden rokotusten rinnalla rokotesaatavuuden mukaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...