0

Ei huono, tuumi Jorma Uotinen merenneitojen esityksestä – Merenneidoista Harmony on uinut Enäjärvessä

Sunnuntai-illan Talent-esitykset päätettiin lumoavaan hetkeen, kun vedenalainen esiintyjäryhmä 3Fins Diving esiintyi jättiakvaariossa. Jorma Uotiselta kuultiin kauden ensimmäinen Ei huono -lausahdus.
Kolmesta merenneidosta Riia (Anni Perttula), Meleda (Maija Möttönen) ja Harmony (Johanna Nyberg) yksi on kotoisin Enäjärveltä.
– Näin Riian esiintymisiä internetissä. Vuosi taisi olla 2017. Menin Annin pitämälle kurssille Lappeenrantaan ja siitä se alkoi, kertoo Johanna ja kertoo aina pitäneensä uimisesta ja esiintyminenkin kiehtoo.
– Esityksissä olemme noin minuutin ajan kerrallaan sukelluksessa. Ennätykseni staattisessa hengenpidätyksessä on 4.10.
Johanna tuumii, että merenneito on monen lapsuuden haave. Hänenkin.
– Vedellä on henkilökohtaisesti itseeni rauhoittava vaikutus. Veden alla nollaa mielen.
Johanna sanoo, että merenneitouiminen ei ole vaikeaa, jos pitää vedestä.
– Delfiinipotkunkin oppii nopeasti, kun harjoittelee.
Euroja saa halutessaan kulumaan harrastukseen paljonkin. Johannalla on kaksi esiintymispyrstöä ja muut asusteet päälle.
– Uusin pyrstö maksoi käytetyn auton verran.

Suomen ensimmäinen merenneito Anni Perttula tuumii, että harrastuksen aloittaessaan hän ei olisi voinut kuvitella, että siitä tulisi ammatti.
– Olen viihtynyt vedessä hyvin nuoresta asti. Merenneitouinnin aloitin vuonna 2013 täysin extemporena ensin muutaman vuoden ihailtuani muiden menoa. Innostuin merenneidoista sukellustaustan kautta.
– Mietin alkuvaiheessa, että kai se nyt olisi ihan hauskaa muutama keikka tehdä, mutta tässä sitä ollaan seitsemän vuotta myöhemmin. Minusta on huvittavaa aina vastata kysymykseen ”mitä teet työksesi”, hän sanoo.
Kun Anni Perttula aloitti harrastuksen, Suomessa oli vain muutama ja ulkomaillakin kourallinen harrastajia.
– Nykyään harrastajia on paljon ja laji kasvaa vauhdilla. Merenneitokouluja ilmestyy ympäri maailmaa. Sukellusyritykset ottavat lajia koulutusohjelmaansa. Lajille on myös oma harrastusyhdistys. On mahtavaa nähdä miten laji kehittyy. Itse opetan myös merenneitouintia ja on ihana huomata, että ryhmiin alkaa olla tunkua. Toivottavasti Talentin ansiosta laji tavoittaa yhä useamman kiinnostuneen.
Annin mukaan harrastus vaatii lähinnä seikkailumieltä.
– Kaiken oppii ja lajissa jokainen kehittyy omalla tahdilla. Mikään superhessu ei siis tarvi olla aloittaakseen. Pidemmälle vietäessä laji toki vaatii hyvää kuntoa, tekniikkaa ja sukeltamisen tieto-taitoa, mutta se tekee lajista juuri erinomaisen. Halusi sitten haastetta tai treenailla vain omaksi iloksi, kaikkea löytyy.
Hänen mielestään parasta merenneitoilussa on vapaus ja kyky toteuttaa itseään.
– Se on myös oivaa hyötyliikuntaa. Sitä ei huomaakaan saavansa liikuntatreenin uidessaan. Veden alla olo on rauhoittavaa ja toimii monelle harrastajalle erinomaisena stressin lievityksenä ja latauspaikkana.

Naiset esiintyivät ensin erikseen epävirallisesti, mutta kokoonpano alkoi vakiintua muutaman yhteisesiintymisen myötä.
– Ihmiset ilmaisivat kiinnostusta seurata tekemisiämme myös esiripun takana esitysten ulkopuolella, joten päätimme perustaa ryhmän. Esiintyminen muutenkin on mukavampaa ja antoisampaa yhdessä kuin yksin. Ryhmän kanssa myös tietyt ohjelmanumerot onnistuvat paremmin.
Sea Safety Divingin SSD yli 34 000 litran sukelluskontti on ollut käytössä noin vuoden.
– Pandemia on rajoittanut kontin käyttöä, mutta uskon, että aikojen siirtyessä takaisin lähemmäs uutta normaalia on mahdollisuus taas näkyä eri tapahtumissa.
– Kolmen ryhmä on ihanteellinen tankin kokoon nähden. Se mahdollistaa myös useamman esiintyjän, jolloin ohjelmassa riittää liikettä ja yleisö viihtyy. Käytämme jonkun verran myös esiintyjiä tankin ulkopuolella. Vierailevina tähtinä on esimerkiksi tanssijoita ja näyttelijöitä kokonaisvaltaisen elämyksen luomiseksi.
Mikä houkutteli mukaan Talentteihin?
– Koordinaattori vihjasi hausta ja tuumasi, että voisimme olla sopiva formaattiin. Esityksissämme yhdistellään paljon erikoistaitoja: hengenpidätys, liikkuminen sekä rytmitetyt liikkeet musiikin tahtiin, jotka tekee haastavaksi se, että emme juuri näe emmekä kuule veden alla. Pandemia rajoitti esityksiämme, joten näimme Talentissa mahdollisuuden tuoda elämys kotisohville. Ripauksesta taikaa pääsee nauttimaan nyt etänä.
– Haluamme rohkaista jokaista seuraamaan omaa polkuaan – tuntui se sitten miten hullulta tahansa. Haluamme näyttää, että kaikki on mahdollista, kun siihen vain tarpeeksi uskoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...