In memoriam: Seppo Bütt 1936–2021

Seppo oli lähtöisin Juurikorvesta. Hän pääsi ylioppilaaksi Kotkan lyseosta ja lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan matemaattisia aineita pääaineena fysiikka. Valmistuttuaan hän

Seppo oli lähtöisin Juurikorvesta. Hän pääsi ylioppilaaksi Kotkan lyseosta ja lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan matemaattisia aineita pääaineena fysiikka. Valmistuttuaan hän tuli Myllykosken yhteiskouluun fysiikan opettajaksi 1959. ”Tarkkailen tässä vuoden, miten sujuu”, hän sanoi. Tarkkailua kesti eläkeikään saakka.

Seppo oli alastaan innostunut opettaja. Hänellä oli aina valmiina usealle vuodelle ulottuva hankinta- ja kehityssuunnitelma. Seppo sai myös oppilaat kiinnostumaan fysiikasta. Myllykoskelaisista opiskelijoista poikkeuksellisen moni on jatkanut opintoja teknisillä aloilla. Tähän on osaltaan vaikuttanut innostunut ja innostava opettaja.

Sepon lempiharrastus oli suunnistus. Ensimmäinen kilpailu vei kolme tuntia, mutta siitä se alkoi. Hän oli voittamassa ensimmäistä Suomen ja Ruotsin nuorten maaottelua 1956. SM-kultaa hän voitti 1954 ja hopeaa 1956. SM-viestin hän voitti 1986 yhdessä Erkki Katteluksen ja Asko Nikin kanssa. Piirin mestaruuksia ja Jukolan viestin osallistumisia oli kymmenittäin. Sotilasurheilu oli Sepon sydäntä lähellä. Reserviupseeriliiton maastokilpailuissa hän oli Suomen mestari ja pohjoismaisissa mestaruuskisoissa tuli joukkuemestaruus kolme kertaa. Sotilasarvoltaan hän oli yliluutnantti.

Seppo oli erityisen tarkka karttamies. Muistan aina, kun hän yhden kilpailun jälkeen selvitti kartan tekijälle, että kuoppa ei ole kuopan merkin kärjessä, vaan merkin painopisteessä. Autosuunnistuksissa hän oli Antero Piipposen kartanlukija ja he olivat aikanaan maamme huippuja. Yhtä tarkasti kuin karttansa Seppo säilytti huolellisesti hoidetut postimerkkikokoelmansa.

Seppo oli aktiivinen järjestömies. Hän oli perustamassa Sippurastia ja mukana seuran hallituksessa. Seppo hoiti vuosikymmenet seuran ilmoittautumiset ja piti tarkkaa tilastoa suunnistajien menestymisestä. Seppo toimi myös Suunnistusliiton liittohallituksessa. Hän teki aloitteen Oravapolku-kisoista ja osallistui aktiivisesti Nuorten Jukolan perustamiseen. Seppo toi iltarasti-idean ja tarkkuussuunnistuksen paikkakunnalle ja hänen aloitteestaan järjestettiin ensimmäiset Keskilaakso-rastit 26.4.1978. Tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Seppo kutsuttiin Jukolan Viestistä vastaavan Kaukametsäläiset -yhteisön jäseneksi.

Suunnistusuran loppupuolella Seposta tuli sanomalehtimies ja valokuvaaja. Hänen Sippurastista pitämänsä leikekirjat ovat vertaansa vailla. Seppo ei rajoittunut vain suunnistukseen, vaan kirjoitti selostuksia myös ammunnasta ja teki Myllykosken Ampujien historiikkia Mikko Mattilan kanssa.

Puolisonsa Ulla-Maijan Seppo tapasi opiskelijatansseissa Hämiksellä ja häitä vietettiin 1961. Perhe ja lastenlapset olivat Sepolle tärkeitä. Yhteisillä suunnistusmatkoilla hän muisti kehua Ulla-Maijan sämpylöitä, joita hänellä aina oli eväänä. Tyttäret Katriina ja Kristiina oppivat tietysti jo nuorena suunnistamaan ja myös Ulla-Maija oli mukana seuratoiminnassa. Ulla-Maijan sairastuttua vakavasti hän ja Seppo toimivat aktiivisesti Parkinson-kerhossa. Ulla-Maijan viimeisinä vuosina Seppo oli omaishoitajana ja hoiti tehtävän tapansa mukaan tunnontarkasti.

Seppoa jäivät kaipaamaan tyttäret perheineen ja suuri suunnistajien joukko, joka osaa arvostaa lajimme ykkösluokan harrastajaa ja tuntijaa.

Reijo Pajuoja

työ- ja suunnistustoveri

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka