0

Korona-aika vaikeutti tet-paikkojen saantia yrityksissä

Myllykosken yhteiskoulun 9B luokan oppilaat Aino Hämäläinen ja Onni Helikoski ovat viikon tet-jaksolla heille tutussa paikassa Reunan kirjakaupassa.
– Mukava paikka, sopivan pieni ja lähellä. Monenlaista hommaa saa tehdä: hyllyjen lajittelua, laminointia, siistimistä, leikekirjan kokoamista, näyteikkunoiden somistamista kirjoilla…
– Aika hyvin meidän luokkalaiset saivat tet-paikkoja, vaikka peruuntumisiakin tuli koronan takia.
Aino kertoo lukevansa paljon, pääasiassa fantasiakirjoja. Onnin mieltymys on dekkareihin.
– Nuoret lukevat kirjoja vaihtelevasti: toiset paljon ja toiset eivät yhtään.
Yhdeksäsluokkalaiset valitsevat maaliskuussa tulevan opiskelupaikan. Aino menee lukioon ja Onni ammattiopistoon. Ainon haaveena on valmistua opettajan ammattiin ja Onnin sähköasentajaksi.
Työelämään tutustumispaikkaa Onni ja Aino pitävät sen takia tärkeänä, että saadaan kokemusta oikeasta työpaikasta.
– On helpompi hakea kesätöihinkin, kun on jo jonkinlaista kokemusta.

Myllykosken yhteiskoulun opinto-ohjaaja Hannemari Lomu kertoo, että kuluvana lukuvuonna on ollut hieman tavallista enemmän haasteita löytää työelämään tutustumispaikka kaikille oppilaille.
– Yritykset ovat olleet lujilla korona-aikana. Työnantajat joutuivatkin perumaan sovittuja paikkoja vielä muutamaa päivää ennen tet-viikon alkua koronarajoitusten takia sekä syksyllä että nyt keväällä. Työpaikkojen ja yritysten vastuuhenkilöt ovat olleet aktiivisesti yhteydessä ja pahoitelleet sitä, että tet-paikkaa ei voida luvata, koska ei voida olla varmoja turvallisen tetin järjestämisestä.
Tetin yhtenä tarkoituksena on tutustuttaa nuoria itsenäiseen työpaikan etsimiseen ja työpaikan hankkimiseen.
– Nuoren kannalta on vaatinut sisukkuutta ja luovuutta keksiä itselle sopiva paikka, kun paikkoja on joutunut kysymään useammasta yrityksestä. Onneksi nuoret täällä Myllykoskella ovat aktiivisia ja hoitavat annetut tehtävät hienosti.
– Pääasiassa nuoret ottavat itse yhteyttä työpaikkaan ja sopivat järjestelyistä. Nuorten kanssa käydään läpi, miten työpaikkaan voi ottaa yhteyttä ja mitä on hyvä huomioida. Nuorille annetaan myös vinkkejä mahdollisista paikoista. Kotien tuki on myös ensiarvoisen tärkeää ja olenkin kiitollinen siitä kasvatustyöstä mitä kodeissa tehdään. Kiitos myös yrityksille, jotka ottivat nuoria työpaikoille.
Suosittuja tet-paikkoja ovat kaupat, päiväkodit ja nuorten entiset alakoulut.
– Nuoret suosivat myös läheltä löytyviä yrityksiä ja työpaikkoja sekä yrityksiä, joista ovat kavereiltaan kuulleet hyvää.
– Nyt menossa olevalla tet-viikolla kaikki paikat ovat Kouvolan alueella. Syksyn viikolla 9-luokkalaisia oli myös Kouvolan rajojen ulkopuolella. Nyt suositukset rajoittaa matkustusta vaikuttivat varmasti siihen, ettei nuoret mielellään hakeutuneet muille paikkakunnille.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...