0

Lauttarannan kotiutusyksikössä yhteensä 40 tartuntaa – Kuolemantapauksia yhteensä viisi

Kuusankoskella sijaitsevassa Kymsoten Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä on todettu yhteensä 40 tartuntaa. Tartunnoista on todettu 13 työntekijöillä ja 27 asiakkailla. Viimeisin tartunta on todettu tänään. Tartuntaryppääseen liittyviä kuolemantapauksia on yhteensä viisi.
– Tilanne on vakaa, mutta herkkä, koska hoidettavien terveydentila on hauras. Sairastuneiden tilanteet vaihtelevat, mutta jokaisen voinnin mukainen hoito on pystytty hyvin järjestämään. Lääkärien läsnäolo on vahvistanut yhteyttä terveydenhuoltoon ja antanut merkittävää tukea yksikön henkilökunnalle hoidon toteuttamisessa. Yksikössä toimineet lääkärit ovat suuresti kehuneet yksikön työntekijöiden toimintaa ja jaksamista tässä vaikeassa tilanteessa, kertoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.
Lauttarannassa toimintaa pidetään tällä hetkellä yllä paitsi Lauttarannan omien työntekijöiden myös varahenkilöstön, keikkalaisten ja muista yksiköistä siirtyneiden voimalla. He työskentelevät vain Lauttarannassa eivätkä kierrä muissa yksiköissä.
– Kyllä sijaisten saaminen on haaste. Työntekijöiden eristykset ja karanteenit alkavat purkautua suurelta osin tämän viikon jälkeen, joten siinä mielessä ensi viikko näyttää vähän paremmalta, sanoo palvelupäällikkö Mervi Takala.
Yksikön työntekijöiden jaksaminen on kovilla ja työyhteisö elää isoa kriisiä.
– Huoli asiakkaista, työkavereista ja itsestä sekä samalla omista läheisistä on suuri. Tämä on stressitilanne, johon jokainen suhtautuu hieman eri tavoin. Ilmapiiri yksikössä on kriisistä huolimatta ollut rauhallisen ammattitaitoista ja jokaisen työpanosta arvostavaa, Takala kertoo.
Kymsote aloitti tällä viikolla yksikön työntekijöille päivittäiset debriefing-keskustelut ja lisäksi työterveyshuolto on pitänyt yhteyttä kotona eristyksessä tai karanteenissa oleviin työntekijöihin.
Lauttarannan työntekijöiden suojautuminen ja suojavarusteet ovat puhututtaneet julkisuudessa. Kymsotella on ollut keväästä asti yhtenäiset ohjeistukset asumisyksiköiden työntekijöiden suojautumisesta. Ohjeet käydään säännöllisesti läpi yksiköissä ja tarvittaessa lisätukea ja ohjeita annetaan Kymsoten tartuntatautiyksiköstä.
– Asumisyksiköissä ei normaalitilanteissa suojauduta yhtä vahvalla varustuksella kuin koronapotilaita hoidettaessa, mutta tällaisessa tilanteessa myös asumisyksikössä siirrytään tietysti vahvaan suojautumiseen. Koronapotilaiden hoidossakin on eri tasoisia suojautumistasoja sen mukaan, millaista hoitoa annetaan, sanoo Mäntymaa.
– Lauttarannassa suojausten määrällinen tarve kyllä varmasti yllätti, koska tartuntoja tuli monta nopeasti. Suojavarusteiden menekin kannalta on ihan merkittävästi eroa siinä, onko hoidettavan yksi vai useampia koronapotilas. Koronapotilaiden hoitamiseen tarvittavaa varustusta ei ollut tarpeeksi saatavilla yksikössä valmiina, ja tähän olemme nyt pyrkineet reagoimaan paremmin vastaisuudessa. Lauttarannassa esimies haki ensi tilassa varusteita muista yksiköistä ennen kuin niitä saatiin normaalien toimituskanavien kautta.
Kymsoten suojavarustetilanne on tällä hetkellä hyvä, ja tilanne on säilynyt hyvänä jo pidempään.
– Joissain tuotteissa voi olla välillä globaaleja toimitusvaikeuksia, jotka vaikuttavat toimitusaikoihin, mutta mitään suurta ongelmaa ei ole, Mäntymaa toteaa.

2 kommenttia aiheesta “Lauttarannan kotiutusyksikössä yhteensä 40 tartuntaa – Kuolemantapauksia yhteensä viisi

 • 15.1.2021 at 22:00
  Permalink

  Hyvä että suojavarusteet saatu ajan tasalle. Viisi menehtynyttä on suuri määrä noin pienessä yksikössä. 40 tartunnan saanutta, lisää riskiä korona sairastuvuuteen myös esimerkiksi hoitajien lähipiirissä. Otetaanko koronatestit automaattisesti heiltäkin?

 • 17.1.2021 at 20:26
  Permalink

  Kuinka on edes mahdollista, ettei riittäviä varusteita ole löytynyt valmiina? Entä kuinka on mahdollista, että lääkärit suuresti kehuvat yksikön toimintaa, kun sen toiminnan seurauksena kaikki yksikön asiakkaat ovat joko hengenvaarassa tai menehtyneitä ja hoitajien kermomat puutteet toiminnan turvallisuudesta on sivuutettu täysin? Kuinka voidaan väittää, että tilanne on vakaa, kun todellisuudessa se on ollut täysin hallitsematon alusta asti? Mikäli suojautuminen ja varotoimet olisivat olleet asianmukaisia, niin ei olisi edes mahdollista, että tartunta olisi päässyt leviämään näin laajasti. Kerran kotihoidossakin on ihan normaalia, että hoitajat vaarantavat asiakasturvallisuutta työskentelemällä puutteellisesti suojautuneina ja esimerkiksi maski nenän alle vedettynä, niin miksi tilanne olisi sen parempi muuallakaan?
  Tilanne tulisi kaikin mahdollisin keinoin pyrkiä saamaan hallintaan ja selvittää toiminnan aukot, jottei tällaista pääsisi enää tapahtumaan. Koska Kymsote ei tätä selvitysvelvollisuutta kykene täyttämään ja keskittyy vain selittelemään, mitä on tehty hyvin ja oikein, vaaditaan välittömästi ulkopuolinen ja puolueeton työryhmä selvittämään, mitä nimenomaan ei ole tehty hyvin ja oikein.
  Yksityisiä toimijoita on vastaavassa tilanteessa epäilty kuolemantuottamuksista, mutta julkisella sen kuin kiillotetaan omaa kilpeä. Vaikka suojattomia ja hoitohenkilökunnan armoilla olevia ihmisiä kuolee ympärillä, edes julkista pahoittelua ei ole katsottu tarpeelliseksi!

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...