Koronatartunta saadaan useimmin lähipiiristä – Lauttarannan kotiutusyksikön tartuntarypäs ei yksin selitä Kymenlaakson tartuntamäärien nousua

Kymenlaaksossa on todettu tammikuussa jo 105 koronavirustartuntaa. Koronavirustartuntojen määrä on selvästi nousussa. Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on 76,4. Joulukuun lopussa ilmaantuvuusluku oli

Keskilaakso

Kymenlaaksossa on todettu tammikuussa jo 105 koronavirustartuntaa. Koronavirustartuntojen määrä on selvästi nousussa. Kymenlaakson ilmaantuvuusluku on 76,4. Joulukuun lopussa ilmaantuvuusluku oli noin 30.

Mukana tammikuun määrässä on Kouvolassa, Kuusankoskella sijaitsevassa Kymsoten Lauttarannan ikääntyneiden kotiutusyksikössä todettu laaja tartuntaryvästymä, josta tiedotettiin viimeksi 11.1.2021. Tänään on todettu yksi uusi tartunta. Yksikössä on nyt todettu yhteensä 34 tartuntaa sekä asiakkailla että työntekijöillä.

Lauttarannan yksikössä on hoidossa edelleen 13 koronapositiivista potilasta, altistuneita on 12. Tilanne on pysynyt eilisestä vakaana. Yksiköstä ei ole siirretty sairastuneita sairaalahoitoon, eikä uusia kuolemantapauksia ole ollut.

Asumispalveluiden tartuntatapaukset eivät yksistään selitä Kymenlaakson suurta tartuntamäärää, vaan Kymenlaakson tartuntamäärät näyttävät olevan nousussa.

Koronabotti-palvelun keräämästä raportista voidaan kahden viime viikon ajalta sanoa tartuntalähteistä seuraavaa: Lähes 17 prosentissa tartuntalähdettä ei saada jäljitettyä. Tartunta saadaan useimmin eli 16 prosentissa tapauksista samassa taloudessa asuvalta ja muulta lähipiiriin kuuluvalta 14 prosentissa tapauksista. Yksityistilaisuus on todettu tartunnanlähteeksi 3,8 prosentissa tammikuun tartuntoja. Ulkomaanmatkoilta tartunta on saatu 4,6 prosentissa.

– On tärkeä huolehtia kaikista perusohjeista kuten käsienpesusta ja yskimishygieniasta, turvaväleistä ja maskin käytöstä myös silloin, kun tapaa itselleen tuttuja ja läheisiä ihmisiä. Edelleen on syytä välttää sosiaalisia kontakteja, sukulointia ja ystävien tapaamisia kasvokkain, sen sijaan voi suosia puhelinsoittoja ja muita etäyhteyksiä, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa muistuttaa.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka