0

Kolumni. 90 vuotta 20 vuoden kokemuksella

Olen viettänyt Keskilaakson 70-, 80- ja 90-vuotisjuhlavuosia. Ensimmäiset niistä Anjalankosken Sanomien nimellä vuonna 2001, kun olin tuore päätoimittaja. Näinä päivinä tulee siis päätoimittajuuttakin 20 vuotta.
Jokaisessa vuosikymmenessä on hyvät ja huonot puolensa. 2000-luvun muutokset ovat koetelleet lehtien taloutta, mutta etenkin 2010-luku. Säästötoimia ja tehostamista on tehty paljon. Lehden ilmestymispäivä muuttui ensin kolmesta kahteen ja sitten kahdesta yhteen. Omistajayhtiöitäkin on ollut useita.
Toimittajan työ on 20 vuoden aikana muuttunut paljon. Ei riitä, että on hyvä kirjoittaja ja valokuvaaja. Paperilehti on edelleen tärkeä, mutta rinnalle on noussut vahvasti digi. Pitää hallita verkon tekemistä ja some-maailmaa. Työaika ei ole kello 8–16 maanantaista perjantaihin, vaan joustavaa, jos halutaan olla koko ajan tiedottamisessa kiinni. Kerran viikossa ilmestyvä paperinen lehti ei enää riitä.

Olen ihanneammatissani. 12-vuotiaasta asti olen halunnut toimittajaksi. Ensimmäinen lehtialan työpaikka oli vuonna 1983 Anjalankosken Sanomat. Suuri ”seikkailu” oli työskennellä Vaasassa. Pohjalaisille lehti oli vieläkin tärkeämpi kuin kymenlaaksolaisille. Ei Vaasassa kaikki ollut hyvää, ei läheskään, mutta omaa tekemistä siellä arvostettiin yli kaiken. Omaa osaamista ei väheksytty. Muualta tulleena oppi nopeasti, että vaikeneminen on kultaa, jos halusi omista ideoistaan pitää kiinni.
Kouvola on minun kotipaikkani. Keskilaakso on nyt eläkevirkani. En olisi uskonut, mutta näin on. Minusta vähintään kymmenen vuoden välein pitäisi vaihtaa työpaikkaa, että motivaatio ja into uuteen tekemiseen säilyy. Onneksi muuttuva maailma on pitänyt siitä huolen, että oppimista on riittänyt jokaiselle vuodelle ja jokaiselle päivällekin.

90 vuotta näkyy koko vuoden lehden sivuilla. Kuinka suuresti laajemmalle yleisölle? Siihen vaikuttaa koronatilanne. Juhlalehti ilmestyy 25.2. KymiLibri -kirjamessuilla heinäkuussa olisi tarkoitus tavata lehden ystäviä laajemmalla joukolla.

Täyttääkö Keskilaakso 100 vuotta? Lehtien tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Se on kuitenkin varmaa, että minä en ole 100-vuotiasta Keskilaaksoa tekemässä.
Tiedon nälkä ei ole mihinkään hävinnyt. Paikallisuus on tärkeää. Näiden perusteella Keskilaaksolla pitäisi olla tulevaisuutta. Iso kysymys on, että halutaanko lehden nimikkeen alta tietoa vai kasataanko sitä erilaisista, koko ajan muuttuvista some- tai muista uusista kanavista. Keskilaaksoa puoltaa ammattitaitoinen tekijäjoukko, joka tekee luotettavaa sisältöä ja sillä toivoisi olevan arvoa myös tulevaisuudessa.
Paikallislehteen pätee kuitenkin sama sääntö kuin muuhunkin yritystoimintaan. Keskilaakso on olemassa niin kauan kuin sillä on lukijoita ja ilmoittajia.

Stiina Kokkonen

Kommentteja aiheesta “Kolumni. 90 vuotta 20 vuoden kokemuksella

  • 10.1.2021 at 16:17
    Permalink

    Keskilaakso on ansaitusti paikkakunnan vanhin edelleen toimiva yritys. Hyvänä kakkosena taitaa olla Majatalo Myllykoskella ellei huomioida Keskilaakson lävistävää rautateitä joka rakennettiin Kouvolasta Kotkaan 1890. Keskilaakson muodostaa Kymijoen laakso, joka on syntynyt tänne maapallonmme ainutlaatuiselle rapakivialueelle jääkauden jälkeen. Joki on sekä erottanut että yhdistänyt. Keskilaakso yhdistää meitä edelleen näin uskomme me lehtemme uskolliset lukijat ja avustajat.

    Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Odotatko kunnon talvea?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...