0

Turvallista tulitusta – Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02

Suojalasien käyttö ilotulitteita ammuttaessa on ollut pakollista yli 10 vuotta.
– Suojalasien käyttöpakko on mennyt hyvin perille suomalaisille, sillä vuosi vuodelta yhä useampi sanoo käyttävänsä suojalaseja ampuessaan ilotulitteita. Suosittelemme suojalaseja myös ilotulitusten katselijoille, Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko sanoo.
– Tukes ja Suomen Silmälääkäriyhdistys ovat myös vuosia kampanjoineet turvallisen ilotulittamisen puolesta ja kannustaneet ihmisiä käyttämään suojalaseja.
– Suojalasien käyttö vähentää selvästi silmävamman riskiä ja vamman sattuessa sen vaikeusastetta, sanoo professori Tero Kivelä HYKSin Silmätautien klinikalta. Viime vuodenvaihteessa viisi henkilöä sai silmävammoja uudenvuoden ilotulitteista. Heistä neljällä ei ollut suojalaseja.
Vuosi sitten ilotulitteista johtuvien silmävammojen määrä oli pienin kahteenkymmeneen vuoteen, jona aikana silmävammoja on tilastoitu. Tilastotietoja silmävammojen määristä eri vuosina löytyy Tukesin verkkosivuilta.

Käyttöohjeita lukevien määrä on pysynyt melko samana vuodesta toiseen. Vain 34 prosenttia kaikista vastanneista tiesi mihin kellonaikaan ilotulittaminen on sallittua, ikäryhmässä 24–34 vuotta ajankohdan tiesi 41 prosenttia.
Tukes muistuttaa, että ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18–02. Käyttöohjeet kannattaa lukea jo kotona ennen kuin lähtee ilotulitteita ampumaan, jotta ei toimi väärin ja aiheuta vahinkoa itselleen tai muille ihmisille. Ilotulitteita ampuessa pitää muistaa noudattaa suojaetäisyyksiä.
– Ilotulitepatoja käytettäessä on tärkeää tukea pata hyvin, ettei se kaadu ja ala tulittaa väärään suuntaan. Lumen puutteessa padan voi tukea esimerkiksi maalla, kivillä tai tiiliskivillä, Kokko neuvoo.

Toimi näin, kun ammut ilotulitteita
1. Noudata käyttöaikaa koskevia rajoituksia. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä klo 18–02.
2. Älä käytä ilotulitteita alkoholin vaikutuksen alaisena. Olet vastuussa seurauksista tilastasi riippumatta.
3. Valitse tulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Vältä myös aiheuttamasta kohtuutonta haittaa esim. metelistä kärsiville ihmisille tai kotieläimille ja lemmikeille.
Muista, että raketit putoavat ohjauskeppeineen alas sen jälkeen, kun ne ovat toimineet. Ilotulitteiden käyttöä asutusalueiden keskellä tulisi siis välttää. Sopivia paikkoja ovat syrjemmällä olevat aukeiden reunamat, kuten pellot, erilaiset kentät, isot tyhjänä olevat pysäköintialueet, vesialueet ja vastaavat alueet, jossa ilotulitteet voidaan suunnata turvalliseen suuntaan. Käytä sopivaa telinettä tai tukea rakettien ampumiseen. Ilotulituksesta saadaan myös näyttävämpi, jos useat käyttäjät kokoontuvat samoihin paikkoihin niitä käyttämään.
4. Lue ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.
Kiinnitä erityistä huomiota rakettien suuntaamiseen turvalliseen suuntaan ja tulitteiden sytytystapaan. Poistu ohjeiden mukaisesti sytyttämäsi tuotteen luota turvalliselle etäisyydelle.
5. Ilotulitteita ammuttaessa on käytettävä suojalaseja ja sytytettäessä on hyvä käyttää sytytyspuikkoa. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.
6) Missään tapauksessa:
• älä sytytä sisätiloissa ulkokäyttöön tarkoitettuja ilotulitteita
• älä laukaise ilotulitteita asuinrakennuksen parvekkeelta tai ikkunasta
• älä sytytä kädessäsi ilotulitetta, ellei ohjeessa nimenomaisesti todeta, että se on turvallista
• älä suuntaa ilotulitetta tai heitä sytytettyä tulitetta kohti muita ihmisiä, rakennuksia, muuta omaisuutta tai palavaa materiaalia
• älä käytä paukkupommeja, se on nykyään kokonaan kiellettyä
• älä muuntele tai yhdistele millään tavalla kaupasta saatavia tuotteita
• älä harkitsekaan käyttäväsi muita, kuin kaupasta myytäviä tuotteita; vakavimmat onnettomuudet aiheutuvat yleensä omatekoisista tuotteista
• älä luovuta hankkimiasi ilotulitteita alaikäisten tai alkoholin vaikutuksen alaisten käytettäväksi, vastuu hankkimiesi tuotteiden käytöstä on aina sinulla.
7. Huolehdi omalta osaltasi siitä, että et roskaa ympäristöäsi. Käyttöpaikalta on syytä kerätä käytetyt raketit, kepit ja muut jäänteet roskiin viimeistään seuraavana päivänä.

Viikon kysymys

Pidätkö ravintoloiden sulkemista tarpeellisena?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...