0

Jäteastiakin kokee jouluähkyn

Kun litistät pahvi- ja kartonkilaatikot, lahjapaperit ja muut jätteet, täyttyy jäteastia hitaammin. Joulun tienoilla tämä on erityisen tärkeää, koska silloin jätettä kertyy normaalia enemmän.
Jäteastian jouluähkyä ehkäisee myös lajittelu ja ekopisteiden hyödyntäminen. Kymenlaakson Jäte kokosi joulun tärkeimmät lajitteluvinkit. Lisää lajitteluohjeita saa osoitteesta www.kymenlaaksonjate.fi.

Jouluiset lajitteluneuvot
– Kinkkurasva kelpaa jähmettyneenä ja esimerkiksi paperiin imeytettynä biojätteeseen. Ei viemäriin! Mikäli biojätteen keräystä tai kompostoria ei ole, valuta rasva esim. muovirasiaan ja laita loppujätteeseen.
– Alumiinivuoat ja –foliot kuuluvat metallinkeräykseen.
– Tuikkukynttilöiden ja ulkotulien alumiinikuoret viedään metallinkeräykseen.
– Hautakynttilöiden metallikannet lajitellaan metallinkeräykseen, muovi- ja lasiosat loppujätteeseen (lasi on kuumankestävää eikä kelpaa lasinkeräykseen).
– Valosarjat ja LED-kynttilät ovat sähkölaitteita, joita vastaanotetaan maksutta jäteasemilla.
– Lahjapaperit ovat loppujätettä, ei paperinkeräykseen.
– Joulukuusen voi hyödyntää polttopuuna tai viedä jäteasemalle, jossa se otetaan maksutta vastaan. Kuusia ei saa laittaa jäteastioihin, ei edes pilkottuna.

Jos jäteastiat neuvoista huolimatta alkavat täyttyä liikaa, kannattaa miettiä, voiko esimerkiksi kartonkilaatikoita tai lahjapapereita pitää varastossa muutaman päivän. Muista myös, että joulunpyhien tienoilla jäteastian tyhjennyspäivä voi siirtyä päivän tai pari totutusta.

Viikon kysymys

Kutsuuko sohva ja MM-hiihdot?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...