0

Mielipide. Kulttuurin merkitys kuntalaisille ja kaupungille

Olin saada kahvin väärään kurkkuun, kun luin lehdestä, että keskustalainen valtuutettu ennustaa, että Kouvolassa ei muutaman vuoden päästä enää ole kaupungin teatteria.
Olen itse pitänyt Kouvolaa niin urheilu- kuin kulttuurikaupunkina. Olen ollut siitä ylpeä ja esitellyt monesti tätä meidän monimuotoisuutta.
Kaupunginteatteri on yksi monista kulttuurin tuottajista. Teatterin vaikutus ympäröivään yhteiskuntaankin on merkittävä. Yritystoiminta ja muut palveluiden tuottajat saavat siitä myös osansa.
Meillä on valtakunnallistakin arvostusta saanut teatteri, sen ammattitaitoiset toimijat; näyttelijät, puvustajat, valomestarit, lavastajat, maskeerajat, kampaajat, toimistohenkilöstö, kapellimestari ja muusikot ja teatterin johtaja, vahtimestarit, puhtaanapitäjät ym. joukko tuovat meille kokemuksia, josta me kaiken ikäisinä voimme nauttia. Samalla edistämme omaa terveyttäme ja saamme lisää elinvuosia kuten tutkimukset osoittavat. Sosiaalinen kanssakäyminen poistaa myös yksinäisyyttä. Saamme siitä elämyksiä, se virkistää aisteja ja rikastuttaa elämäämme. Se lisää myös kaupungin viihtyvyyttä ja on erinomaista mainosta harmaassa kaupungissamme. Normaalitilanteessa teatterin edessä on monia busseja, jotka tuovat katsojia myös kauempaa. Voisiko miettiä, että kulttuuri tuottaessaan hyvinvointia, toteuttaa näin lakissääteistä tehtäväänsä?
Teatteri on edistänyt viime vuosina myös yhteistyötä eri tahojen kanssa. Koulujen kanssa tehtävä työ on mitä parhainta kasvatustyötä ja uusien katsojien ja harrastajien koulutusta ja syrjäytymisen estämistä. Teatterilaiset ovat jalkautuneet ihmisten keskelle.
Olosuhteet teatterissamme eivät vastaa tätä päivää. Lahti, Lappeenranta, Kotka, Imatra ja muut lähiseudun kaupungit ovat paranteet myös ulkoisia puitteita.
Toivoisi, että olosuhteet niin teatterin henkilöstölle kuin meille katsojille saataisiin turvalliseksi ja ajanmukaiseksi.
Olen tässä nyt tuonut kaupungin teatteria esille, mutta sama kulttuurin vaikutus on orkesterilla, harrastajateattereilla, musiikkiopistolla. Minusta myös urheilu ja liikunta ovat osa kulttuuria. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia.
Haluaisin edelleen asua kaupungissa, joka on kulttuuriystävällinen ja edistyksellinen. Me kulttuurinharrastajat emme ole eliittiä, vaan tavallisia veroamaksavia kaupunkilaisia. Toivon päättäjiltä laajaa näkemystä päätöksiä tehtäessä.

Hannele Viljakainen

2 kommenttia aiheesta “Mielipide. Kulttuurin merkitys kuntalaisille ja kaupungille

 • 22.11.2020 at 21:19
  Permalink

  Niin, on kaksi eri asiaa: Kaupungin teatteri tai kaupunginteatteri. Tämänhän kirjoittajakin alussa (huomaamattaan) mainitsee.

  Reply
 • 23.11.2020 at 13:16
  Permalink

  Kulttuurit sammuu, kun toiminta loppuu. Pyörivä kivi ei sammaloidu. Virtaava vesi ei pysähdy. Eikä kannettu vesi kaivossa pysy. Bensan katku ja mopojen pärinä kylältä haihtuu, kun soiaaliturva loppuu. Soittajat ja esiintyjät muuttavat sinne missä on elämää. Liikennevalot välkkyy ja diiseli käryää ilman takoitusta. Kulkijalla ei ole syytä pysähttyä ränsistynyttä rajakaupunkia ihmettelemään. Nämä 70-luvun kuihtuneet taajamat ja valaistut ristit ovat menettäneet tarkoituksensa vanhustemme maatessa hoitokontissaan siinä missä Salpalinja, jonka ei tarvinnut kärsimyksiä nähdä. Ei edes naapuria jaksa ränsistyneet kulttuurikohteet enää kiinnostaa. Jotain hyvä on korona ajatteluun tuonut – kaikki olemme tällä pienellä planeetalla luonnon armoilla yhtälailla. Yhteisvoimin on selvitty silloin kun on selvitty.

  Reply

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Vaikuttaako korona joulusuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...