0

Stora Enso turvallisuusviikolla korostetaan toisista huolehtimisen tärkeyttä – Tyypillisimpiä tapaturmia ovat liukastumiset

Stora Enso viettää tällä viikolla konserninlaajuista turvallisuusviikkoa. Viikolla vaalitaan ja jaetaan parhaimpia käytäntöjä turvallisuuden ylläpitämiseksi sekä ennen kaikkea muistutetaan toisista huolehtimisen tärkeydestä. Uudet teknologiset ratkaisut ovat auttaneet pitämään työturvallisuuden korkealla tasolla myös poikkeuksellisissa olosuhteissa.
Stora Enson Anjalankosken tehtailla työturvallisuus on ensisijaisen tärkeää ja koko konsernin tavoitteena on nolla tapaturmaa kaikissa toiminnoissa. Sekä Anjalan Paperitehtaalla sekä Inkeroisten Kartonkitehtaalla on työskennelty viimeisen parin vuoden aikana koko vuoden mittaiset jaksot ilman poissaoloon johtaneita tapaturmia.
– Poikkeuksellisissa olosuhteissa olemme entisestään tehostaneet työturvallisuuskäytäntöjämme. Toimistotöissä olevilla etätyösuositus on jatkunut maaliskuusta asti ja jatkamme suositusta edelleen. Tehtailla noudatetaan erityistä turvallisuutta. Haluamme myös, että kaikki pääsevät myös joka päivä turvallisesti töistä kotiin, sanoo Stora Enson Anjalankosken tehtaiden paikallisjohtaja Ari Johansson.

Työturvallisuuteen panostaminen on tuottanut tulosta. Yleisimmät raportoidut tapaturmat Stora Enson tehtailla ovat esimerkiksi liukastumisia tai pieniä haavoja.
– Olemme tehneet kovasti töitä turvallisuuden parantamiseksi ja koko henkilöstömme osallistuu sen kehittämiseen tekemällä turvallisuushavaintoja työssään joka päivä, iloitsee Johansson.
Useilla tehtailla oli laaja huoltoseisokki kesän tai syksyn aikana. Huolellisen varautumisen ja ennakoinnin vuoksi koronapandemista huolimatta seisokit onnistuivat hyvin ja koronatartunnoilta sekä tapaturmilta vältyttiin.

Anjalankosken tehtaille tulee joka päivä 70 rekkalastillisen verran puuta. Turvallisuusviikon aikana Stora Enso nostaa valokeilaan erityisesti liikenneturvallisuuden, joka on iso osa puunhankinnan jokapäiväistä arkea: töihin ja töistä lähteminen, metsäkäynnit, puukuljetukset, koneiden siirrot ja metsänomistajatapaamiset liittyvät usein kulkemiseen paikasta toiseen. Työpäivän jälkeen ohjelmassa on kaupassakäynnit, harrastukset ja lasten kuljetukset.
– Liikenne on meidän kaikkien arkea – olimmepa jalankulkijoita, autoilijoita tai pyöräilijöitä. Stora Enson puunhankinnassa työtapaturmista noin viidennes liittyy liikenteeseen, minkä vuoksi haluamme tehdä oman osamme tapaturmien ja onnettomuuksien vähentämiseen. Avainsana on ennakointi, Stora Enson Suomen puunhankinnan henkilöstöjohtaja Jussi Lemmetty sanoo.
Myös teknologia kehittää turvallisuutta ja tehostaa esimerkiksi turvallisuushavaintojen kirjaamista reaaliaikaisesti sekä parhaimpien käytäntöjen jakamista.
– Teknologian avulla voimme entisestään kehittää työturvallisuuttamme, kun prosessit paranevat ja manuaalinen työ vähenee. Uusi teknologia tuo meille myös kilpailuetua. Teknologiaakin tärkeämpää turvallisuuden kannalta kuitenkin ihminen – loppujen lopuksi turvallisuus perustuu aina ihmisten käyttäytymiseen, Ari Johansson summaa.

Stora Enson vuosittainen turvallisuusviikko järjestetään 16.–22. marraskuuta. Turvallisuusviikolla yritys tuo esiin parhaita käytäntöjä ja menestystarinoita työturvallisuuden kehittämiseksi sekä korostaa toisista huolehtimisen merkitystä. Vuonna 2020 turvallisuusviikon tapahtumat järjestetään suurimmaksi osaksi verkossa.
Anjalankosken tehtailla turvallisuusviikko näkyy niin tehtaan sisäisissä toiminnoissa kuin naapuristossakin: Finnairin lentokapteeni Pekka Erkama kertoo Teamsin välityksellä inhimillisistä turvallisuustekijöistä henkilöstölle. Työturvallisuuspäällikkö Kai Berner vie Inkeroisten päiväkodin lapsille liikenneturvallisuusaiheisia kirjoja, pelejä ja leluja. Myös yhteistyökumppanit huomioidaan ja oman henkilöstön parhaan toteutetun turvallisuusidean tekijöiden lisäksi palkitaan turvallisesti toiminut urakoitsija.
– Näiden lisäksi nostamme viikon aikana turvallisuutta esiin tekemällä virtuaalisia turvallisuuskierroksia, miettimällä oman työympäristön riskejä ja tekemällä turvallisuushavaintoja, Ari Johansson kertoo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Vaikuttaako korona joulusuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...