Yksinyrittäjäpalkinnon saaja Kaisu Metsärinne: Tuotannollisen hankkeen rakennuttaminen kiinnostaa

Hengästyttää, kun lukee diplomi-insinööri Kaisu Metsärinteen referenssilistaa kustannussuunnittelusta ja rakennuttamisesta. Anjalankosken Yrittäjien ensimmäinen yksinyrittäjäpalkinto ojennettiin oikealle henkilölle. Metsärinne on toiminut

Hengästyttää, kun lukee diplomi-insinööri Kaisu Metsärinteen referenssilistaa kustannussuunnittelusta ja rakennuttamisesta. Anjalankosken Yrittäjien ensimmäinen yksinyrittäjäpalkinto ojennettiin oikealle henkilölle.

Metsärinne on toiminut yrittäjänä 31 vuotta. Insinööritoimisto Metsärinne Oy on perustettu 34 vuotta sitten.

– Toiminta alkoi pienimuotoisena. Työt lisääntyivät pikku hiljaa. Iso muutos tapahtui vuoden 2011 lopussa, kun Länsimetro tuli laskentaan. Pisararadan asemien laskentaa tein jo ennen Länsimetron aloitusta yleissuunnitelmavaiheessa. Pisararadan rata- ja rakentamissuunnitelmavaiheessa tein kustannuslaskentaa koko Pisararadan osalta 2014–2017. Sen laskelmat ovat nyt valmiina, mutta hanketta ei ole vielä päätetty toteuttaa.

Kustannussuunnittelun referenssilistaan kuuluvat lisäksi muun muassa Carea-sairaala, Eksoten K-Sairaala, Ruukin paloasema, Meilahden sairaalan maanalaiset tilat ja Heinolan terveyskeskus sekä paloasema ja ajankohtainen Kouvolan pelastusasema. Rakennuttajana hän on ollut muun muassa Iitin kirkon ja kellotapulin korjauksessa ja Pyhtään kirkon julkisivukorjauksessa sekä muutamassa palvelutalossa.

Metsärinne on tietoisesti vähentänyt muun muassa taloyhtiöiden linjasaneerauksia ja keskittyy vain isompiin rakennuttamiskokonaisuuksiin, joista viimeisin on Myllykosken kirkon lisärakennus.

– Myllykosken kirkon laajennus on ollut mielenkiintoinen kohde ja työllistäväkin. Se alkoi suunnittelukisasta 2016. Varsinainen suunnittelu käynnistyi 2017 ja minä tulin mukaan hankkeeseen keväällä 2017. Ensimmäistä suunnitelmaversiota pienennettiin ja keväällä 2019 hyväksyttiin lopulliset suunnitelmat. Rakentaminen alkoi vuosi sitten syksyllä ja uudiskohde on nyt viimeistelyä vaille valmis.

Kaisu Metsärinne on vastannut hankkeen johtamisesta sovituin valtuuksin ja valvonnasta. Kustannusseuranta on kuulunut myös hänen tehtäviinsä.

– Kouvolan seurakuntayhtymä on tuttu yhteistyökumppani ja olemme tehneet kiinteistöpalvelun kanssa hyvää yhteistyötä. Urakoitsijat olivat myös tuttuja.

Tällä hetkellä rakentamisrintamalla on hiljaisempaa. Kustannuslaskenta keskittyy kaupunkien hankkeisiin, pääasiassa kouluihin.

– Kustannuslaskentaa voi tehdä ympäri Suomea. Rakennuttamiskohteet vaativat paikalla oloa, että ne pitää olla lähellä.

Kaisu Metsärinne sanoo, että kiireisimpään Länsimetron laskenta-aikaan hän mietti työntekijän palkkaamista.

– Kun on pitkään tehnyt yksin töitä ja on vastannut vain omasta tekemisestään, kynnys on korkea palkata työntekijä. Kysymys ei ole pelkästään rahasta.

– Jos yrityksessä olisi työntekijöitä, markkinointia pitäisi tehdä eikä se ole minun vahvuuksiani. Itsensä työllistäminen on riittänyt minulle.

Metsärinne pohtii hetken kysymystä, että olisiko hän tehnyt pitkän uransa aikana jotain toisin.

– Itsensä kehittämistä olisi voinut tehdä enemmän. Ehkä yhteistyökumppaneita olisi voinut olla enemmän, mutta toisaalta onhan niitäkin tullut vuosien varrella.

Mitä vielä haluaisit tehdä?

– Jos saisi olla mukana yrityksen tuotannollisessa hankkeessa rakennuttajana, se olisi taas vähän erilaista. Kirkkorakennukset ovat myös mielenkiintoisia kohteita.

Kaisu Metsärinteen työpiste on sijainnut koko yrittäjäuran ajan samassa huoneessa omakotitalossa Saverolla.

– Työpöytä ja laitteet ovat muuttuneet ja yhteydet parantuneet. Enää ei kirjepostia lähetellä.

– Korona-aikana sähköiset palaverit ovat yleistyneet. Työmaakokousten pito teams-palavereina on sujunut yllättävän hyvin.

Kaisu arvioi, että korona on muuttanut arvostusta pehmeämpiä arvoihin: kotoiluun, luontoon, perheeseen ja ympäristöasioihin.

– Monessa yrityksessä on jouduttu pysähtymään, että mitä tehdään jatkossa.

Anjalankosken Yrittäjien toiminta on myös Kaisu Metsärinteelle tuttua. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana 2000-luvun alussa.

– On hyvä muistaa kuinka paljon Suomessa on yksinyrittäjiä, etenkin palvelualoilla. Yksinyrittäjä työllistää itsensä eikä se ole keneltäkään pois.

Hän näkee, että yrittäjyydessä on hyviä puolia perheenkin kannalta.

– Kun poikamme Riku ja Saku olivat pieniä ja mieheni Markku toisen palveluksessa, joustavammat työaikani mahdollistivat nuorten kuljettamista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka