0

Vuosikymmenten työ sai tunnustusta – Maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola palkittiin

Maatilan yrityspalkinnon 2020 saa maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola Elimäeltä. Palkinnon valitsi raati, johon kuuluivat Kirsi Seppälä, Leena Gardemeister ja Minna Anttila. Määräaikaan mennessä saapui kolme ehdotusta. Valintaraadin mukaan kaikki ehdokkaat olivat hyviä ja maatilojen yrittäjät ovat monitoimisia ja tekevät yhteistyötä muiden yrittäjien kanssa.

Raadin mielestä on arvokasta, että yrittäjät kehittävät toimintaansa ja omaa osaamistaan ja jakavat sitä muidenkin hyväksi. Raati haluaa nostaa tilojen toiminnasta esiin erityisesti lähiruoan tuottamisen, maatalousyrittäjyyden tunnetuksi tekemisen sekä aktiivisuuden omassa ammattikunnassa ja paikallisyhteisöissä.

Raadin mukaan Maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola on onnistunut esimerkillisesti kehittämään maaseutuyrityksestä monialaisen kokonaisuuden hyödyntäen osaamistaan ja ammattitaitoaan sekä suhtautuen intohimolla työhönsä.

Hannolan tilan perustivat alun perin Lea ja Matti Hannola. He ostivat vuonna 1965 Elimäeltä pienehkön omakotitalon, johon hankittiin muutama emakko. Porsaat kasvatettiin ja myytiin eteenpäin muille siankasvattajille. Vuonna 1969 Hannolat ostivat naapurista tilan, jonne Hannolat toivat eläimensä karjasuojaan. Vuonna 1971 kotitilalle rakennettiin sikala, jossa oli kaksi porsitusosastoa ja yksi kasvatusosasto. Uusi sikala yhdistettiin tilalla olevaan navettaan, ja lypsylehmät saivat väistyä sikojen tieltä. Sikakauppa kävi todella hyvin ja eläimiä vietiin ulkomaillekin. Sianjalostus sai tunnustusta myös valtakunnallisesti.

Samoihin aikoihin Matti Hannola innostui hevosista ja tilalle ostettiin Suomesta ja tuotettiin USA:sta lämminverisiä ravihevosia. Niillä ajettiin kilpaa raveissa, ja Matti pyöritti siittolaa kasvattajanimellä Hanno. Vilkkaimpana aikana tilalla oli reilut 30 oria ja tammaa.

Vuonna 1995 tilalle hankittiin ensimmäiset emolehmät Ruotsista. Kasvatettava rotu on alusta asti ollut suuri, valkoinen Charolais. Niitä oli Suomessa jo ennestään, mutta Hannolaan hankittiin Suomen ensimmäiset syntymänupot Charolaiset.

Vuodesta 2005 lähtien tila on ollut Matin ja hänen poikansa Lassen isännöimä, Maatalousyhtymä Lasse ja Matti Hannola. Tällä hetkellä tilalla asustelee noin 200-päinen karja, joka on pärjännyt hyvin valtakunnallisissa jalostuskilpailuissa. Jalostuseläimiä myydään tilalta niin Suomeen kuin ulkomaille, ja jalostuseläimet ovatkin yksi tilan talouden kivijaloista viljanviljelyn ja koneurakoinnin ohessa.

Hannolat ovat saaneet tunnustusta jalostustyöstään, ja jalostuseläimet ovat saaneet monia palkintoja. Jalostuseläinten kauppaa on käyty myös ulkomailla. Verkostot ulottuvatkin kotimaisten kasvattajien lisäksi myös ulkomaalaisiin kollegoihin.

Tilalla kasvaneiden Charolaisten lihaa myydään ennakkotilauksesta suoraa kuluttajalle. Hannolat kuljettavat eläimet omalla kuljetusvaunulla Iittiin teurastettavaksi, ja kaksi päivää teurastuksen jälkeen lihapaketit viedään kylmäkontissa asiakkaille Kymenlaaksoon ja myös pääkaupunkiseudulle. Maatila tuottaa laadukasta naudanlihaa eettisiä arvoja toteuttaen.

– Kyllä tällainen palkitseminen tuntuu mukavalta. Onhan tällä tilalla tehty jo vuosikymmeniä pitkäjänteistä työtä, Lassen vaimo, Hannariikka Hannola toteaa.

Myös hän on aktiivisesti mukana maatalousyhtymän töissä, ja maatila eläimineen kiinnostaa myös seuraavaa sukupolvea IIdaa, 11, Ilonaa, 9, sekä 6-vuotiasta Anttia.

– Antti on ilmoittanut jatkavansa tilan töitä. Hänestä tulee kuulemma konemies, äiti ja isä hymyilevät.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen, kun se tulee mahdolliseksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...