0

MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja Matti Seitsonen: Viljelijät ovat päivän sankareita

Tänään vietetään maailman ruokapäivää. Ruokaturvan merkitys korostuu entisestään koronakriisin ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien sään ääri-ilmiöiden yleistyessä.
MTK-Kaakkois-Suomen puheenjohtaja, maatalousyrittäjä Matti Seitsosen mukaan kaakkoissuomalaisen ja laajemmin koko maan maa- ja metsätalouden tulevaisuudesta huolehtiminen on yhteinen asia.
– Maatilojen kannattavuus on tällä hetkellä keskimäärin huono ja viljelijät ovat ruokaketjun heikoin lenkki. Kannattavuuden parantaminen pitää nostaa kärkeen niin kansallisen tason kuin tulevan EU-ohjelmakauden maatalouspoliittisia ohjelmia ja päätöksiä tehtäessä.
Ruoan arvostus on koronakriisin myötä noussut. Suomalaiset arvostavat kotimaista ruokaa.
– MTK-Kaakkois-Suomen jäsentiloja on tällä hetkellä reilut 3 200. Näillä tiloilla tehdään meille kaikille ruokaa, joka on terveellistä, puhdasta, antibiootti- ja hormonivapaata lähiruokaa. Matti Seitsosen mukaan ruoan arvostuksen nouseminen on hienoa, mutta haasteena on saada tuo arvostus näkyviin myös tuottajien taloudessa.
Seitsosen mukaan suomalainen ruoka ja ruokaturva eivät ole itsestäänselvyyksiä.
– Parhaiten kuluttaja voi tukea viljelijöitä ostamalla kotimaista ruokaa.

Maailman ruokapäivänä (YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO) nousee esille myös laajemmin ruuantuotannon globaali aspekti ja heikommassa asemassa olevat kuluttajat ja tuottajat. FAO:n mukaan on tärkeää elpyä koronakriisistä niin, että ruokajärjestelmät kestävät entistä paremmin ilmastonmuutosta sekä ruokamarkkinoiden ja talouden häiriöitä. Samanaikaisesti pitää taata kuluttajille riittävä terveellisen ja vastuullisesti tuotetun ruoka.
Juuri nyt on ajankohtaista myös Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen maailman ruokaohjelmalle (WFP) ja tätä kautta ruoan arvon ja ruokaturvan merkityksen korostuminen. Nälästä kärsivien ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina, mikä on vastoin YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Tällainen kehitys on uhka rauhalle ja turvallisuudelle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Aiotko ottaa koronarokotteen, kun se tulee mahdolliseksi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...