0

Heijastin on tärkeä niin ihmiselle kuin eläimelle

Syksy etenee vauhdilla. Illat pimenevät koko ajan aikaisemmin, ja heijastinkausi on alkanut. Heijastimen käyttäminen on yksinkertainen tapa auttaa autoilijaa tai pyöräilijää havaitsemaan kävellen kulkeva.

Anjalassa toimivan Eläintarvikeliike Danpiin yrittäjä Taina Mauno on paljon auton ratissa, mutta myös ulkoilemassa dobermanniesa Ruun ja Rhean kanssa.
– Pimeällä autoa ajaessa todellakin tajuaa, miten tärkeää on, että kävelijät käyttävät heijastimia tai heijastinliivejä, Mauno toteaa.
– Kävelen paljon Anjalassa ja Inkeroisissa koirien kanssa ja pidän huolen siitä, että niin koirat kuin itsenikin nähdään autoista. Käytän itse ulkoiluvaatteita, joissa on heijastimet valmiina. Lisäksi kiinnitän esimerkiksi hihaan valon, joka näkyy pitkälle.
– Koirille on olemassa monenlaisia heijastavia tarvikkeita. Omilla koirillani käytän yleensä lenkillä heijastinliiviä. Puen koirille heijastinliivit myös metsälenkeille, sillä tumman koiran erottaa helpommin metsästä, kun sillä on liivi päällä.

Danpiissä on myynnissä monenlaisia heijastinliivejä, valoja, heijastavia hihnoja ja pantoja sekä vilkkupantoja. Lisäksi koirille on jopa asusteita, esimerkiksi jumppapomppia, joissa on heijastavat nauhat valmiina. Mauno muistuttaa lisäksi, että myös kissoille löytyy kotimaiset, heijastavat nahkavaljaat. Vilkkupantoja on myös kissoille.
– Erittäin suosittu on myös turvavalo, jota voi käyttää koiran hihnassa, pannassa tai valjaissa sekä ihmisten vaatteissa tai vaikka laukkuun kiinnitettynä. Valoja on eri värisiä ja ne saa joko vilkkumaan tai palamaan kaiken aikaa.
– Meillä myynnissä olevat turvavalot on alun perin kehitetty sukeltajille. Turvavalo näkyy jopa viiden kilometrin päähän, Mauno selvittää ja muistuttaa, että punaisen turvavalon voi kiinnittää myös polkupyörän taakse, sillä punainen takavalo on nykyään polkupyörissä pakollinen varuste.

Heijastimen käytöstä ei puhuta koskaan liikaa. Lisääntyvä pimeys edellyttää myös kuljettajilta toimenpiteitä: nopeuden alentaminen antaa lisäaikaa havainnoinnille. Esimerkiksi yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo olevansa tavanomaista varovaisempi ylittäessään tietä pimeällä. Lähes yhtä moni kokee, että kuljettajien tulisi alentaa nopeuttaan entisestään, kun he ajavat pimeällä alueella, jossa on paljon suojateitä.
Moni kyselyyn vastannut kuljettaja kertookin hiljentävänsä ajonopeuttaan taajamissa, kun näkyvyys on huonontunut. Kuljettajista yhdeksän kymmenestä kokee pimeällä ajamisen taajamassa kuormittavana, koska kävelijöitä ja pyöräilijöitä on vaikea nähdä.
– Pimeys haastaa liikenteessä on sitten liikkeellä jalan tai kumipyörillä. Auton ratissa ja fillarin satulassa heikentynyttä näkyvyyttä voidaan kompensoida alentamalla ajonopeutta. Havainnointiin saatu lisäaika vähentää ajon kuormittavuutta ja tarvetta äkkijarrutuksille. Lyhyesti sanottuna siis parantaa turvallisuutta, tiivistää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Vaikuttaako koronarajoitukset syyslomasuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...