0

Seppo Kujala on tehnyt siemenviljakauppaa kolmen sukupolven kanssa

Seppo ja Sami Kujala esittelevät täysinäistä siemenvarastoa. Samin poika Lassi kuormaa trukilla viimeisiä säkkejä. Tilasiemen Kujala työllistää kolme sukupolvea.
Siemenkauppa on jo syysvehnän osalta käyty. Kevätviljojen osalta kauppa on vasta käynnistymässä. Kujalat arvioivat, että syksyllä siemenviljaa saa edullisemmin kuin keväällä ja lajikkeita on myös enemmän tarjolla.
– Kymenlaaksossa viljat on pääosin puitu, mutta osassa Suomea syksyn säät eivät ole olleet yhtä suosiollisia. Sadonkorjuu on vielä viljelijöillä etusijalla, arvioi Seppo Kujala.
Satotaso vaihtelee eri puolilla maata. Osassa Suomen parhaita vilja-alueita jäädään selvästi keskivertovuosista – niin tiloilla kuin pakkaamoissakin.
– Maanviljely on mielenkiintoinen ja haastava ala. Vaikka viljelijä tekisi kaiken viimeisen päälle oikein, sääolosuhteet voivat muuttaa kaiken.
– Tämä vuosi suosi kauraa, joka kestää sadetta ja säävaihteluja paremmin kuin muut viljat.

Raussilassa on pakattu siemeniä 40 vuotta. Lajikemäärät ja volyymit ovat lisääntyneet. Varastotilaa on rakennettu lisää. Säkkikoko on kasvanut 40 kilon säkeistä 600 kilon suursäkkeihin.
– Satoisat Keski-Euroopan lajikkeet menestyvät myös Suomessa. Nurmisiemenkauppa on myös lisääntynyt ja etenkin tilakohtaisten nurmisiemenseosten valmistus. Kun karjatilojen koko kasvaa, siemenet ostetaan valmiina, kertoo Seppo Kujala.
Lajikkeiden jalostus menee vauhdilla eteenpäin.
– Nykylajikkeissa jyvän koolla nostetaan satomääriä.
Siemenkauppaa tekevät liikkeet panostavat tuotekehitykseen.
– Tilasiemen on aloittanut viime vuonna vehnä- ja ohralajikkeiden kehittämisen yhteistyössä tanskalaisen Sejetin kanssa. Uusia suomen olosuhteisiin soveltuvia lajikkeita tulee lähivuosina markkinoille, kertoo Sami Kujala.

Maatilojen koko kasvaa. Maanviljely on isoilla tiloilla merkittävää yritystoimintaa.
– Viljelysuunnitelmiin ja lajikkeisiin panostetaan. Niihin vaikuttavat markkinatilanne ja ennen kaikkea viljoista saatava hinta, joka voi laittaa vielä keväälläkin suunnitelmia uusiksi, Sami muistuttaa.
Kujalan tilapakkaamo elää vahvasti myös viljelijän arkea.
– Pakkaamme oman tilan ja sopimusviljelijöidemme tuotantoa. Kaupankäynti perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Lähialueen viljelijät haluavat toimia paikallisen toimijan kanssa. Olen myynyt siemeniä kolmelle sukupolvelle, tuumii Seppo Kujala.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Vaikuttaako koronarajoitukset syyslomasuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...