0

Eila Forsström teki mittavan työn tutkiessaan useita sukuja – Nyt aineisto on kaikkien käytössä

Viime vuonna edesmennyt Eila Forsström oli monen muun ohella innokas sukututkija. Hän ehti harrastaa sukututkimusta lähes kolme vuosikymmentä.
Viime perjantaina Forsströmin kokoama sukututkimusaineisto luovutettiin Kouvolan kirjastolle.
– Tutkimustiedot sijoitetaan Kouvolan pääkirjaston kotiseutukokoelmaan, josta teoksia saa lukusalikäyttöön. Niitä ei voi lainata kotiin, mutta aineiston tai tietyn sukuosan siitä voi saada luettavaksi myös muihin Kouvolan kirjastoihin, kuten esimerkiksi Myllykoskelle, tai kaukolainaksi muihin Suomen kirjastoihin, kertoi lähikirjastovastaava Marja Tervonen Myllykosken kirjastossa järjestetyssä luovutustilaisuudessa.
Sukututkimukset lahjoittivat kirjastolle Eila Forsströmin jälkeläiset. Aineistoa olivat perjantaina luovuttamassa Eila Forsströmin tytär Riitta Brunner ja poika Pentti Forsström. Ajatuksena oli, että paljon työtä ja tarkkuutta vaatineet tutkimukset eivät saisi jäädä vain pienen piirin tietoon, vaan olisi hyvä, jos sukututkimuksesta kiinnostuneet saisivat hänen tutkimuksensa käyttöön.
Alkuun Forsström tutki omaa ja miehensä sukua eli Väyrysiä, Juvosia ja Forsströmejä. Tuttavat, jotka kuulivat tästä, alkoivat pyytää, että hän tutkisi heidänkin sukuaan. Niin syntyi tutkimuksia lähinnä oman elinympäristön piiristä eli Ummeljoen suvuista.
Lahjoitettuun kokoelmaan sisältyvät seuraavat tutkimukset: Forsströmin suku, Petter Nivellin suku, Söyring – Knuuttilan suvut, Tuomas Matinpoika Söyringin suku, Yrjölänmäen sukuselvitys, Ämpärpään suku (Anna Eriksdotter Ämpärpää – Klemola), Ämpärpään suku (Thomas Erikssonin sukuhaara) ja Ämpärpään suku.
– Äitini tekemä sukututkimus on tärkeä osa paikkakunnan historiaa. Kun aineistoa lukee, havaitsee monien sukujen liittyneen toisiinsa. Useiden Ummeljoen ja Myllykosken perheiden sukujuuret tulevat selville. On hieno asia, että kirjasto vastaanotti aineiston. Näin saatiin historian säilyminen taltioiduksi ja kaikkien kiinnostuneiden käyttöön, painotti Pentti Forsström.
Eila Forsströmin apuna olivat sukututkimustyössä mahdolliset aiemmat tutkimukset, eri tiedostot, paikallishistoriat ja muut lähteet. Paljon tietoja tarkastettiin hautakivistä, ja niinpä Forsström kiersi Kymenlaakson, Pohjois-Karjalan ja Kainuun hautausmaita sekä kävi jopa Ruotsissakin.
– Äidilläni oli tärkeänä apuna sukututkimustyössä Reijo Pajuoja, joka oli muun muassa autonkuljettaja, tietotekninen tuki, tutkimustekninen avustaja, kielenkääntäjä, motivaattori ja suunnistustaitoisena oikeaan paikkaan viejä, kiitteli Pentti Forsström Pajuojaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Vaikuttaako koronarajoitukset syyslomasuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...