0

Kotimainen hunaja on todellinen lähituote

– Kyllä hunajan kysynnässä näkyy heti, jos tulee myönteistä tutkimustietoa hunajan terveysvaikutuksista, kertoo Raija Mettälä Kymenlaakson Mehiläishoitajainyhdistyksestä ja viittaa elokuussa julkisuudessa kerrotusta Oxfordin yliopiston tutkimuksesta.
Mettälä kuitenkin muistuttaa, että mehiläistarhaajat eivät saa hyödyntää markkinoinnissaan tutkittuakaan tietoa terveysvaikutuksia.
– Hunaja on antibakteerista ja toimii erityisesti flunssan oireisiin ja haavojen hoitoon etenkin palovammoihin. Hunajan antibakteeriset vaikutukset ylettyvät yli 60 eri bakteerilajiin.
– Kun kurkku on kipeä, hunajalla voi sitä desifisioida. Osa lääkäreistäkin suosittelee hunajan käyttöä ennen kuin määrää yskänlääkettä lapsille.
Raija Mettälä kuitenkin naurahtaa, että ei ole kuitenkaan mikään tae, että mehiläistenhoitaja ei sairastuisi flunssaan.

Suomen Mehiläishoitajain Liitto arvioi, että hunajasato jää tänä vuonna vähän keskimääräistä pienemmäksi. Satoa verotti erityisesti heinäkuun viileä ja sateinen jakso.
– Hunajasato on selvästi viime vuotta heikompi, mutta onneksi viime vuosi oli erittäin hyvä, joten hunajaa riittää, allekirjoittaa Raija Mettälä liiton arvion.
Mettälä kertoo, että tarhamehiläiset laiskistuvat alle 15-asteisessa säässä. Myöskään kukat eivät luovuta mettä koleassa säässä.
Tarhamehiläiset tykkäävät luonnossa horsmasta ja vadelmasta.
– Tänä vuonna oli hyvin molempia, mutta toisaalta horsma on ronkeli kasvi ja tykkää lämmöstä.
Tarhamehiläiset ovat siirtyneet elokuussa talviruokintaan. Hunajatkin on lingottu tämän kesän osalta.

Hunajan myyntiaika on kaksi vuotta pakkauspäivästä, mutta säilyy oikein säilytettynä vuosia.
– Kotimainen hunaja on sananmukaisesti lähituote. Tarhamehiläiset keräävät mettä puolentoista kilometrin säteellä pesästä. Jos pesää haluaa siirtää, siirto on tehtävä yli kolmen kilometrin päähän, että maasto muuttuu.
Pörriäisten pelastaminen oli teemana tänä vuonna. Raija Mettälä arvioi, että vaikka talvi oli leuto, kylmä kevät saattoivat vähentää luonnon mehiläisiä ja kimalaisia.

Raija Mettälä on mukana Lähiruokamessuilla useammalla osastolla ja myös järjestelytehtävissä.
R&S Mettälän hunajaa on myynnissä yhdessä Laajakosken Hunajan kanssa.
– Myymme hunajaa Marjo Lindmanin kanssa. Hänellä on pesiä Kotkassa ja Anjalassa. Myymme pääasiassa tämän vuoden sadosta tehtyä hunajaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...