0

Kun lehmillä oli nimet – Valokuvanäyttely pienviljelijän arjesta

– Näyttelyn päähenkilö on appeni maanviljelijä Frans Korpela (1921-2013) Pomarkun Honkakoskelta. Jäätyään leskeksi varsin nuorena hän hoiti maatilaansa pääasiasiassa yksin perinteisin menetelmin 1980-luvun lopulle saakka. Hän oli kolmen tyttärensä yksinhuoltaja. Esikoispoika kuoli nuorena liikenneonnettomuudessa, kertoo Unto Mentula, joka on koonnut valokuvanäyttelyn Kun lehmillä oli nimet Wanhan Rautakaupan tiloihin Myllykoskelle.
Frans Korpelan päivät kuluivat töitä tehden. Harrastuksena hänellä oli toiminta sotaveteraaniyhdistyksessä.
– Autoin appeani satunnaisesti kesälomillani ja sain valokuvata häntä töissään.
– Näyttelylläni haluan kunnioittaa Fransia ja sitä uutteraa työtä, jota Suomen maatiloilla sotien jälkeen tehtiin. Näyttelyn kuvat on otettu 1970-luvun lopulla. Näyttely on esillä marraskuussa myös Pomarkun kirjastossa.
Näyttelyn nimi viittaa aikaan, jolloin pientilojen lehmät nimettiin täysin vapaasti perinteisillä nimillä ja niitä kutsuttiin näillä nimillä laidunlypsylle.
– Lehmät olivat kuin perheenjäseniä eikä vielä käytetty keltaisia korvamerkkejä. Asuin itsekin kymmenen ensimmäistä ikävuottani pientilalla.
Näyttely on esillä 30.8.-25.9.

2 kommenttia aiheesta “Kun lehmillä oli nimet – Valokuvanäyttely pienviljelijän arjesta

  • 9.9.2020 at 11:32
    Permalink

    Se oli sitä aikaa, kun lehmät oli perheenjäseniä. Nimet niillä oli samoin kuin sikapossulla, jolle oli lasten tehtävänä riipiä vesiheinää. Kanat juoksenteli vapaana, vaikka niillä häkki olikin. Joulun alla possu joutui ruuaksi. Koulumatkalla viivyteltiin, kun tiedettiin lahtipäivä. Nyt jos kertoisi näille nykylapsille näistä muistoista ei niitä kiinnosta. Aineellista puutetta oli monista asioista, mutta oli asiota, joita ei saa rahalla.

  • 9.9.2020 at 16:43
    Permalink

    Ajan uusimpia keksintöjä heinäladon jälkeen olivat kiristäjät (hetekan), lypsymiehet, heinäseiväs, traktori ja aiv-rehu.

Comments are closed.

Viikon kysymys

Pitäisikö isoissa urheilu- ja sisätilojen tapahtumissa olla maskipakko katsojilla?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...