0

Mielipide. Elimäen terveyskeskuksen vuodeosaston lopettajille

Elimäen terveyskeskuksen vuodeosasto lopetettiin heti kuuden kunnaan liittymissopimuksesta kolmen kuukauden jälkeen virkamiespäätöksellä. Liittymissopimuksessa sovittiin, että kaikki palvelut säilyvät ennallaan kaksi vuotta. Se oli siis vastoin sopimusta.
Kysyin aikanaan uuden Kouvolan sekä kaupunginhallituksen että valtuuston puheenjohtajilta, koska tällainen päätös on tehty. Kumpikin sanoi heti, että eivät muista sen olleen kummassakaan esillä. Asiaa tutkittuaan hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että se on virkamiespäätös. Me entiset terveyskeskuksessa palvelleet emme olleet missään tiedotuksissa päätöksentekijöitä nähneet. Nyt 10 vuoden jälkeen te päättäjäviranhaltijat olette ehkä säilyttäneet muistinne kaikista näistä toimenpiteistänne.
Varsinainen kysymykseni liittyy omakohtaisiin kokemuksiin nykysysteemin toiminnasta ja menettelyistä. Vuodeosastot ovat olleet pois käytöstä Elimäkikodin valmistumisesta alkaen. Mihin ovat joutuneet muun muassa kaikki hoitotarvikkeet, kuten teräksiset kaarimaljat, alusastiat ja portatiivit ynnä muut? Ovatko jossain varastoituna vai paikallaan? Jos ei olisi ollut tarvetta, olisi pitänyt myydä vaikkapa huutokaupalla. Meistä entisestä henkilöstöstä olisi luultavasti löytynyt muistoiksi ostajia. Niin kävi vanhan kunnansairaalamme kaluston huutokaupassa.
Tapaturman takia jouduin joksikin aikaa sängyn vangiksi. Toivottavasti väliaikaisesti! Tänä aikana tarvitsen monenlaista sellaista, mitä ennen en kotihoidossa tarvinnut. Alusastiaa ei heillä ollut, ja sairaalat eivät lainaa apuvälineitä. Tiedustelin alusastiaa lainaksi apuvälinekeskuksesta, josta sain tietää, että sellaiset eivät kuulu enää lainattaviin, kuten jotkin muutkaan apuvälineet. Sitten koko Kouvolasta en löytänyt yhtään myymälää, mistä voisi ostaa alusastian.
Eräs sairaanhoitajaystäväni soitti kaikki Kouvolan apteekit ja yhdessäkään ei ollut varastossa, eivätkä he tienneet muutoksesta. Oma paikallinen apteekki toimi tyyliinsä kiitettävällä palvelulla, ja sain tarvitsemani kahdessa päivässä.
Olen saanut kuulla, että lopullisen jätteen joukossa olisi jostakin laitoksesta tuotu käyttökelpoista tavaraa. Nyt, kun kaikesta pitäisi säästää, pitäisi vähän panna pakkia päälle ja ottaa kestävää kertakäyttöisten tilalle. Teräksisethän ovat steriloitavissa. Tämä on vain yksi tuhlailu monien joukossa. Minulle heti sotien jälkeen koulutetulle oli jo opintokirjassa arvosteluasteikko säästäväisyydestä yhteisessä omaisuudessa. Sinisellä tai punaisella alleviivattu, punaisella parantamisen varaa. Nyt sekin olisi ajankohtaista.
Jään odottamaan perusteellista selvitystä. Minulle ja muille kotihoidossa oleville on tärkeää, että meitä hoitavalla henkilöstöllä on tarpeelliset apuvälineet, eikä heille koidu ylimääräistä hoidettavaa niiden puuttumisen takia. Heillä on muutenkin liian kireät aikataulut. Minullekin luvattiin aikanaan vanhuuslain mukaisesti tarvittava hoito. Ei ole ihme ammatin vaihto, jos ei voi suorittaa työtään kunnolla. Kaiken aikaan hoidettavat lisääntyy, koska sairaala- ja kuntoutuspaikkoja on lopetettu. Kotihoidossakin monella tulee aika siirtyä ympärivuorokautiseen hoitopaikkaan. Niitäkään ei ole riittävästi, on jonoja. Toiseksi sen pitäisi olla entisen oman kunnan alueella, jossa sellaista on jo viime vuosisadalla ollut.

Tuulikki Koskinen
96-vuotias
entinen Elimäen terveyskeskuksen ylihoitaja

Viikon kysymys

Vaikuttaako koronarajoitukset syyslomasuunnitelmiisi?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...