Kimolan kanava avautuu veneilijöiden käyttöön maanantaina 3. elokuuta – 70-metrinen veneilytunneli on kanavan erikoisuus

– Pitkään odotettu hanke valmistuu. Kanava on työllistänyt paikallisia ja tuonut alueelle sitä kautta myös lisää elinvoimaa. Uusi reitti avaa

Kimolan kanavan erikoisuuksia ovat 70-metrinen veneilytunneli, joka on ainoa laatuaan Suomessa, sekä poikkeuksellisen korkea 12 metrin sulutuskorkeus. Kanavan sulkua voi ihailla myös näköalatasanteelta.

Keskilaakso

– Pitkään odotettu hanke valmistuu. Kanava on työllistänyt paikallisia ja tuonut alueelle sitä kautta myös lisää elinvoimaa. Uusi reitti avaa mahdollisuudet veneilyn lisääntymiselle ja myös matkailulle tilaisuuden luoda ja kehittää uudenlaisia palveluita. Onhan kanava jo itsessään hieno nähtävyys jylhine maastoineen, jonne voi tulla pistäytymään ja samalla käydä vaikkapa läheisellä luontopolulla, toteaa Kouvolan kaupungin rakennuttajapäällikkö Antti Nyberg.

Kimolan kanavayhteys ja läheisten satamien kehittäminen lisäävät Heinola–Iitti–Kouvola-alueen veneilymahdollisuuksia sekä kytkevät seudun vesistöt keskiseen Järvi-Suomeen. Kimolan veneilykanavan myötä Kouvolasta muodostuu yhtenäinen vesitieyhteys Kansallisveden koillisosaan Pielavedelle saakka.

Hankkeen kustannusarvio on 20,8 miljoonaa euroa, josta valtion rahoitusosuus on 2/3 ja Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteensä 1/3. Valmistuttuaan kanava jää Kouvolan kaupungin omistukseen.

Kimolan kanavahankkeessa Konniveden ja Iitin Pyhäjärven välinen Kimolan kanava muutettiin veneilykäyttöön sopivaksi. Noin 5,5 kilometriä pitkä kanava aukeaa veneilijöiden käyttöön maanantaina 3. elokuuta muodostaen uuden vesireitin Päijänteeltä Kouvolaan.

Väyläviraston, Kouvolan, Iitin ja Heinolan yhteishankkeessa Kimolan entinen puunuittokanava kunnostettiin vesiliikenteen käyttöön. Kanavan muutostyöt aloitettiin vuonna 2018. Uusi kanava avautuu vesiliikenteen käyttöön maanantaina 3. elokuuta kello 10.

Kahden vuoden aikana kanavaa ruopattiin ja levennettiin ja siihen tehtiin veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Vanha nippunosturi purettiin ja sen paikalle rakennettiin venesulku. Kanavan vanha uittotunneli lujitettiin ja louhittiin. Lisäksi uusittiin kanavan ylittävät Kimolan ja Taipaleen sillat.

Kimolan kanavan erikoisuuksia ovat 70-metrinen veneilytunneli, joka on ainoa laatuaan Suomessa, sekä poikkeuksellisen korkea 12 metrin sulutuskorkeus. Kanavan sulkua voi ihailla myös näköalatasanteelta.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen hanke myös tekijöilleen. Vaikka kanava on näyttänyt valmiilta jo jonkin aikaa, ei teknisissä testauksissa ole voitu ottaa oikoreittiä. Sulkuporttien toimivuuden varmistaminen vei jonkin verran ennakoitua pidempään, mutta nyt odotus palkitaan, kun uusi vesireitti otetaan käyttöön, kertoo Väyläviraston projektipäällikkö Harri Liikanen.

Kanavan tekniset tiedot

• Kanavan pituus 5,5 km

• Sulutuskorkeus 12 m

• Vesiväylä tunnelissa 70 m

• Väylän leveys 14 m

• Leveys sulun lähellä 12 m

• Kulkusyvyys 1,8 m

• Venesulun pituus 35 m

• Venesulun leveys 8 m

• Siltojen alituskorkeus 4,8 m

• Kimolahden silta 4 m

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka