0

Ravustus alkaa tiistaina – Ravustus vaatii aina vesialueen omistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun

Ravustus ja ravuilla herkuttelu kuuluu monen suomalaisen kesään. Ravustuskausi käynnistyy tiistaina 21. heinäkuuta kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään asti.

Jokiravulla ja alkuperältään pohjoisamerikkalaisella täpläravulla on suuri merkitys sekä arvo Suomen sisävesien kalataloudessa. Ravustus liittyy pääasiassa vapaa-aikaan ja vesistöissä liikkuu vuosittain arviolta 100 000 ravustajaa. Kaupalliseen ravunpyyntiin on parhaat edellytykset suurilla täplärapujärvillä. Vuosittainen täplärapusaalis on noin 3–4 miljoonaa ja jokirapusaalis 1–2 miljoonaa rapua.

Ravustus vaatii aina vesialueenomistajan luvan ja 18–64-vuotiailta kalastonhoitomaksun. Rapumerrat tulee merkitä vähintään 5 sentin pinnan yläpuolelle ulottuvalla koholla ja merrat tulee merkitä ravustajan nimellä sekä yhteystiedoilla.

Jokirapu luokiteltiin erittäin uhanalaiseksi kansallisessa uhanalaisuusarviossa maaliskuussa 2019. Uhanalaisuusluokituksen takia laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä jokiravun suojeluarvo maksettavaksi. Jokiravun suojeluarvo on 50 euroa ravulta.

Täplärapu on listattu EU:n haitallisten vieraslajien listalle vuonna 2015. Haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua täplärapua ei saa istuttaa tai viljellä. Täplärapuja ei myöskään saa siirtää vesistöstä tai vesistön osasta toiseen.

Ravustuksen suurimpana uhkana on rapurutto. Suomessa esiintyy kahta rapuruttotyyppiä: jokirapurutto (As-tyyppi) ja täplärapurutto (PS1-tyyppi). Rapurutto on välittömästi Ruokavirastoon ilmoitettava eläintauti ja kuolleet ravut tulisi toimittaa sinne tutkittavaksi.

Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii rapuja keittäessä, että ravut lisätään aina kiehuvaan veteen pieninä erinä. Lisäksi juhlien järjestäjiä pyydetään huomioimaan vallitseva koronatilanne ja järjestää juhlat suositusten mukaisesti. Jokirapu on listattu WWF:n kalaoppaaseen keltaisella ja oppaassa jokiravun ostoa suositellaan harkiten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Viikon kysymys

Kannatatko kasvomaskin käyttöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...